Бюджет на МЗХ с по-малко разходи за 2017 година одобри земеделската комисия

Синдикатите настояха за повече пари за заплати за учени и специалисти от БАБХ и противоградова защита

 

zemedelska_komisiaБюджет с по-малко разходи и по-малко средства за увеличение на заплатите през 2017 година приеха за сектор  земеделие  днес депутатите от земеделската комисия. Стана ясно, че с  изключение на разходната рамка, в останалите политики параметрите остават същите, както и през текущата година.  . Разходната рамка е намалена до 205,5 млн. лева, като според аграрния министър Десислава Танева това се дължи основно на преминаването на земеделските училища към общините. Тя припомни че през тази година са били увеличени доходите на служителите с най- ниски заплати в Агенцията по храните и областните дирекции на ДФЗ.

 

„Следвайки тази политика, отново предложихме подобно увеличение, като в хода на междуведомствените обсъждания получихме 3 млн. лева за увеличение на заплатите в тези служби”, каза тя. Министерството от своя  страна е поискало за  увеличение на заплатите да се отпуснат 7,5 млн. лева.

За отпускане на повече пари за  повишаване на заплати призоваха  от синдикатите.

„Приемете предложението на министерството за прехвърляне на 7,5 млн. лева за заплати, с които възнагражденията на служителите от агенции и звена ще се увеличат отново до  15%”, призова Светла Василева от Федерацията на националните  синдикати в земеделието към КНСБ. Така според нея ще се продължи досегашната политика за увеличение на доходите. Не може според нея да продължи да се изравняват специалисти с висше образование- агрономи,  земеделски техници асистенти и лаборанти с минималната заплата.

 

Както и досега разходите за противоградова защита ще се обезпечават от междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Аграрният министър подчерта, че без да са отпуснати извънредни разходи от ведомството са успели да стартират изграждането на предприятието за противоградова защита, като в момента вървят първите  поръчки за изграждане на новите ракетни площадки и на радарната система. Средствата за капиталови разходи остават на нивата от тази година, като по думите на Танева, те ще позволят да се доизгради мрежата от площадки.

„По отношение подкрепата на земеделските производители, средствата са предвидени съгласно разчетите от 2016 година. По различните държавни помощи се очаква да се освободи допълнителен ресурс вследствие на намаляване на таваните на националната преходна помощ за животните”, поясни още  Десислава Танева.

 

Според макрорамката на бюджета за 2017 година се очаква ръст на БВП от 2,5%,  да се запази  стабилен, и  през 2019 година да  достигне до 2,7%. Водещо за растежа на брутния вътрешен продукт се очаква да остане вътрешното търсене по линия на потреблението и инвестициите. През 2017 година БВП на страната се очаква да възлезе на 92 395 млн. лева спрямо 88 874 млн. лева през текущата година. Средната годишна инфлация се очаква да достигне до 1,5% , като през 2018-2019 година да се ускори до 1,6-1,8%. Експертите на финансовото министерство очакват запазване на низходящия тренд при безработицата, която през 2017 година да падне до 7,35%  спрямо 8,1% през 2016 година.

 

 

Leave a Comment