Кредити за над 2,6 млн. лева за торове и семена за пшеница са заявили 62 земеделски производители

тороразпръсквачка62 стопани са заявили общо над 2,6 млн. лева за целеви кредити за закупуване на минерален тор или семена и за използването на неокончателно сертифицирани собствени семена за производство на пшеница, съобщиха от аграрното ведомство днес. За закупуване на минерални торове са заявени близо 24 360 хектара, а за семена – 16 296 ха.

 

Крайният срок за изплащане на средствата е 19 декември 2016 г. Заемът, който могат да ползват фермерите по схемата, е с годишна лихва от 3%, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит.

 

За да се получи такъв кредит, стопаните- физически или юридически лица, както и кооперациите трябва да са изрядни платци към бюджета, да нямат просрочени задължения към ДФ „Земеделие”, както и да са застраховали посевите до пълния размер на получените средства по договор. Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция.

 

Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 80 лв./ха за закупуване на минерален тор и 40 лв./ха за закупуване на семена като максималният размер на кредита е 200 000 лева.

Leave a Comment