С ново Шардоне, реколта 2015 се представя „Вила Юстина” на DiVino Taste 2016

Браншът отчита добра година, и запазване на тенденцията за повишаване винената култура на потребителите

 

img_20161118_174223Освен с добре познатите за повечето потребители вина от „Вила Юстина” се  представят с ново  Шардоне, реколта 2015 година  на специализираното изложение Di Vino Taste 2016  .

„Особеното при него е, че при производството му е използвано грозде от специално селектирани наши масиви лозя. Нашият енолог Васил Стоянов следи точния момент на узряване, и след прибирането му отлежава в чисто нови френски бъчви за около 8 месеца, като ферментира върху дрождите, след което още половин година в бутилка”, поясни  за „Агро Пловдив” Десислава Маркова.

Виното според нея предстои тепърва да се интегрира в продължение на 2-3 години.  Вината от серията Монограм Шардоне са сред най награждаваните в последните  четири издания на конкурса „Шардоне дьо Монд”, като през 2013 година печели златен медал.

 

Пазара според нея се очаква тази година  да е много интересен. От „Вила Юстина” се надяват да се запази тенденцията от предходната, вината им бавно, но сигурно да намират пътя към потребителите не само у нас, но и на чуждите  пазари.

 

Като цяло повечето представители на бранша отчитат добра година и запазване на тенденцията за повишаване винената култура на потребителите. Заради многообразието от потребителски вкусове от една страна, и на вина от друга, и тенденциите в търсенето са различни. „Българският потребител вече започна да гради критерии по отношение пиенето на вино, и ако до преди няколко години казваше „Дайте ми бяло или червено”, сега вече говорим за сортове и стилове на вина- постари, по-млади или отлежали например”, сподели Наталия Гаджева  от винарна „Драгомир”.

 

И тъй като потребителят си пада по модата, то в последните години една от тенденциите е да се пие повече розе. Все повече производители на вина се ориентират към създаване на различни серии от розета- от акива с по-киселинен вкус и цвят на сьомга, до по-сладникави тип- бонбон  или сепаж, както в случая от винарна „Драгомир”, които предложиха на изложението специално розе-сепаж от три сорта грозде.

Междувременно браншът продължава да изпитва трудности заради това, че секторът на винопроизводителите  не е сред приоритетните, и редица негови представители  не могат да се включат с проекти за инвестиции по подмярка 4.2.

Leave a Comment