С благотворителен търг на картини започнаха Дните на младото вино в Пловдив

Поетът Милко Христов пред своята творба "Петел"

Поетът Милко Христов пред своята творба „Петел“

С благотворителен търг на картини започнаха Дните на младото вино в Пловдив вчера. Девет платна, подредени в изложбата „Бъди МИЛ“, бяха откупени за по-малко от час в Дома на етносите. Експозицията е по идея на собственика на бутиковата винарна „Вила Юстина“ Милко Цветков, който това лято бе домакин на живописния пленер „МИЛ“, проведен в парк-лозето край с. Устина. Именно платната, които бяха нарисувани тогава, участват в благотворителната кауза.

Прочети още: Художници сред лозята на „Вила Юстина“: Тук градската душа е в смут

Заедно с предварително направените откупки, стойността на събраните средства е близо 3000. Освен Милко Цветков, притежатели на повече от една творби станаха председателят на управителния съвет на Съвета по туризъм Любозар Фратев и одиторът от “Ротари клуб” Иван Зонков. Фратев бе един от първите, които направиха своя избор – “Пролетни Родопи” на Милена Велчева и “Фолклорни мотиви” на Милко Тодоров.

По воля на дарителите средствата ще бъдат предоставени лично на родителите на 6-месечната Александра и 4-годишния Емил,  чиито лечения първоначално са били одобрени от Център “Фонда за лечение на деца”, но на по-късен етап тази година получават отказ от екпертна комисия към фонда. Кампаниите за спасяване на децата са актуални, а събирането на средства се подпомага от Български дарителски Форум и всеки, който иска, може да направи дарение на обявените сметки и да следи актуалната информация на специалните страници във фейсбук, както и на сайта www.dmsbg.com.

Специално за вечерта от Лом пристигна поетът Милко Христов, който участва и лично с две картини – “Козел Пустиняк” и “Петел” – и двете продадени за каузата още първата вечер. Втората  картина на Христов е нарисувана върху стара кръстословица от в. “Лом” и предизвика любопитните погледи на присъстващите. Гости на вечерта бяха също художникът Милко Матеев от Варна и художничката Милена Велчева, чиито графики също бяха откупени.

Всеки закупил  творба, получава и договор за дарение. Картините ще бъдат предоставени на новите им собственици след края на изложбата. Домът на етносите очаква тези, които искат дарят за каузата, всеки ден от 11 до 17 ч.  до 28 ноември.

Leave a Comment