Виж колко забавно каубоите търгуват телета (видео)

 

Хиляди телета чакат ред да бъдат продадени

Хиляди телета чакат ред да бъдат продадени

Продължаваме с разказите си от САЩ, а днес ще ви разкажем как американците си търгуват телетата∗. В Ню Мексико това става на седмичната борса в град Кловис. Всяка сряда продавачи и купувачи се срещат в амфитеатралната зала на сграда в центъра на града и представлението започва. Наистина е представление, на което можеш да разпуснеш с чаша Кока-Кола, да видиш приятели от бранша, а после да обядваш в бирарията на борсата.

Публиката

Публиката

Живата стока – телетата, си изчакват реда в открити заграждения и излизат на сцената по две-три или по дузина. На електронно табло се обявява първоначалната цена на паунд тегло, както и самото тегло. Ясна е и стъпката за наддаване. И тогава брокерът, главният диригент на търговията, буквално започва да бръмчи в стил суонг. Когато каубоите в публиката си харесат теле, брокерът изпява цената и наддаването продължава. Долу при животните има разпоредител, който ги пуска и изпраща, а ако телетата се втрещят от публика и заковат копита в пясъка, ги подканя да се раздвижат.

Борсата за животни в Кловис, САЩ

В деня, когато направихме видеото, 4 200 телета, повечето от месодайна порода Ангус, бяха доведени на пазара в Кловис. В граничния район между Тексас и Ню Мексико фермите с месодайни породи говеда са седем пъти повече от млечните стопанства. Някои от тях са невъобразимо гигантски, с десетки хиляди животни. (В САЩ стековете са любима храна, а вегетарианско меню в ресторантите липсва.)

Един от собствениците на млекодайна ферма се оплака, че цената на новородените мъжки телета се е срутила тази година до 20 долара, което си е направо без пари при положение, че преди търговците са плащали по $ 500. Той добави, че при мъжките телета от месодайни породи срив също има, но е поносим. Преди са се продавали за 1 200 долара, а сега за 700.

Българската група (отдясно наляво): Петър Петров, Рангел Матански, Дориана Миленкова (преводач), Пламен Пенев, Господин Иванов, Игнат Арсов, Вангел Лолов и Надя Петрова (журналист)

Българската група (отдясно наляво): Петър Петров, Рангел Матански, Дориана Миленкова (преводач), Пламен Пенев, Господин Иванов, Игнат Арсов, Вангел Лолов и Надя Петрова (журналист)

 

Извън тръжната зала при входа на сградата е касата, на която купувачите си плащат избраните телета. Отвън телетата си чакат реда да бъдат изтъргувани, а няколко мъже на коне и подкарват към съответните заграждения.

∗ Посещението в САЩ бе осъществено през ноември 2016 г. по програмата „Лидери в земеделието“ на Фондация „Америка за България“.

Прочети още: 80% от млякото на САЩ е в кооперативи

Ню Мексико и Тексас – щатите на животновъдите милионери

 

 

Leave a Comment