Розобер в 6 часа! Градините гъмжат от народ

Изкупната цена на розите е 3 лв./кг, но рязко ще падне, предрекоха от най-голямата розоварна в страната
Пазарната цена на розовото масло е над 6000 евро за килограм, печалбата на дестилериите – 500 евро
роза дамасцена

Роза Дамасцена – златото на България

АгроПловдив

Ухание в мрака
розоберачка в Старо Железаре

Мария Ваклева може да набере за три часа 30 кг рози

В 6 часа сутринта, точно преди да изгрее слънцуто, Мария Ваклева и Денка Атанасова от Старо Железаре са започнали да пълнят първите чували с розов цвят. Облечени са дебело, за да не ги драскат тръните на цветята, и защото в 6 е още хладно. Градината, в която са, ухае, а розите на живо са по-красиви и от най-майсторската снимка.  От три дни двете жени – майка и дъщеря, са в насаждението на Делчо Пашкулов от селото и ще останат до края на месеца. Най-вероятно тогава ще приключи розоберът, който тази година подрани с около седмица.

В 9 часа, когато Делчо пристига с буса да ги качи тях и розовия цвят, градината отново разцъфтява. Уж току-що са обрали всички цъфнали рози, но докато минат през всички редове, в първите пъпките вече са се отворили и са станали за откъсване. В розобера обаче има правило: бере се до 9-10 часа. Ако хората са малко, а цветът изобилен – може и до по-късно.

Надницата и печалбата

За три часа двете жени пълнят общо 4-5 чувала, като всеки един тежи между 13 и 15 килограма. Надницата е 0.60 лева за кило. Мария обяснява, че ако човек е сръчен може да откъсне на ден най-много 30 килограма цвят за 3 часа. Ако бере 6 часа – двойно повече. „Това са 20-30 лева на ден, прави сметка жената. Но тези пари са само при масовия цъфтеж. В началото дневната заработка е към 12 лева. „Хващаме се всяка година в градината на Делчо, защото работата е приятна. Когато се върна вкъщи, усещам че дрехите и ръцете ми миришат на рози. И цялата къща започва да ухае“, разказа Денка.

Собственикът на 5-те декара градина край селото Делчо Пашкулев казва, че тази година изкупната ценана цвета е

производител на рози Делчо Пашкулов

Делчо Пашкулов плаща надниците ден за ден

тръгнала добре. „Лани започна от 1.80 лева и чак накрая стана 3 лева“, поясни той. Преди 2-3 години пък розовият цвят се е изкупувал за 1.20 лева. „Тогава много се чудех дали да не изкореня градината – никакви пари не ми носеше“, призна той. Розите са насадени преди 8 години, на мястото на лозе, което Делчо изкоренил. Отказал се от него заради косовете, които се заселили в близките тополи. „Когато гроздето узрееше, птиците изведнъж го нападаха и само за няколко часа го обираха до зърно“,  разказа фермерът.

Сметките на Делчо са, че тази година ще набере към 350 кг цвят от декар. Парцелът му е 5 декара, но като махне пътя остават 3800 квадрата. Ако мястото беше поливно, реколтата щеше да е 700 килограма рози от декар. Но не е. Като се разплати с берачите и извади разходите за трите пръскания срещу мани и въшки, както и за 4-те орани, които е направил, за Делчо няма да остане много.  той обаче не се оплаква. Надява се само да се задържи тази изкупна цена.

При розобер всички сметки се разчистват в деня. Купувачите на цвета теглят и плащат веднага на собственика, той също отброява надницата и се разплаща с берачите, за да дойдат и на следващия ден.

Розоварната – на пълни обороти

Най-близката до Старо Железаре розоварна е в Черноземен. Собствениците на дестилерията твърдят, че тя е първото частно

дестилерията на Скакалечкови

Дестилерията на „Розабул“ заработи с пълна мощност

предприятие и е най-голямото в страната. Капацитетът му е 300 килограма розово масло за година.

„Днес за първи ден ще работим 12 часа – розите вече се берат масово и непрекъснато пристига цвят“, посочи управителят Стефан Иванов, който е и съсобственик в розоварната на Скакалечкови. Фирмата собственик „Розабул“ООД притежава и 1700 декара свои розови градини, в които днес сутринта е имало берачи.

Три часа разлика – от цвета до маслото

Набраният розов цвят се изсипва в казани в обем 10 кубика. Всеки един казан – а те са десетина в дестилерията, поема до 1 тон цвят и 9 тона вода. Водата, нагрята до пара от мазутен котел, пълни казана и в тази гореща сауна цветът остава два часа и половина. Ароматните пари се поемат от абсорбатор, който ги излива през лулата в охладител, а оттам в кохобационни колони за вторична дестилация. „Там стократно изпаряваме и втечняваме течността дотогава докато се превърне в розово масло“, описа процеса Стефан Иванов. От зареждането на казаните с розов цвят до превръщането му в масло миналат около 3 часа.

3500 кг рози = 1 килограм масло =  6000 евро
управител на дестилерия Стефан Иванов

Стефан Иванов очаква цената на цвета да падне другата седмица

„Не се печели много от розовото масло“, каза много убедено Стефан Иванов. Един килограм розово масло се добива от 3500 кг цвят. Маслото не е борсова стока, защото произведените в света количества са малко. Миналата година розовото масло достигна връх в чената си – над 6000 евро за килограм.

„Нашата цел е да успее да си докараме печалба от 500 евро за всеки произведен килограм р0зово масло“, призна управителят. Той обаче отбеляза, че ако изкупната цена на цветята се запази 3 лева за килограм, тази цел няма да е лесна за постигане. Иванов предрече, че от понеделник нататък цветът рязко ще поеме надолу и цената ще падне. Това обаче е под въпрос, тъй като броят на розоварните в страната непрекъснато расте, както и конкуренцията между тях. В момента те са около 50, но кандидатите да влязат в този бизнес не намаляват.

 

 

Leave a Comment