ЕК обмисля забрана на неоникотиноидите, които убиват пчелите

image-201След двугодишния (2013-2015) мораториум върху използването на 3 неоникотиноидните пестициди, Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) този месец издаде отрицателно становище за два от химикалите, които все още са разрешени за употреба, съобщава EurActiv.

След заключенията на EFSA, потвърждаващи токсичността на неоникотиноиди върху пчелите, Европейската комисия постанови мораториум върху три химикала: клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Този мораториум изтече през декември 2015 г. и в момента е в процес на преразглеждане на европейско равнище.

Според ново становище, издадено от EFSA, употребата на два от тези химикали (клотианидин и имидаклоприд) за третиране на зимни житни култури, все още създават значителни заплахи за опрашителите – пчели и земни пчели. Само докладът за тиаметоксама все още не е готов, но се очаква да бъде готов до дни и заключението да се същото.

Предстои преразглеждането на двугодишния европейски мораториум и тези най-новите становища от EFSA биха могли да доведат до прилагането на пълна забрана върху неоникотиноидните.

Франция например предвижда пълна забрана на неоникотиноидите през септември 2018 г. с възможни дерогации до 2020.
От Българската асоциация „Биопродукти“ също настояват за пълната забрана на неоникотиноидните пестициди.

Leave a Comment