Към 10 хил. земеделски стопани от 8 области няма да получат директни плащания до Коледа

Автор: Надя ПЕТРОВА

img_0521Към 10 хиляди земеделски стопани няма да могат да получат директните плащания на площ през декември т.г. заради разминавания в заявените от тях данни и заснетите в ортофото картите. Те са предимно от областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Пловдив, София-област и Перник. Това съобщи днес зам.-министърът на земеделието Свилен Костов на Кръглата маса, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите. С нея на практика стартира Шестият агро семинар на НАЗ в Пловдив. В Кръглата маса взе участие също така и зам.-министър Грудев.

Свилен Костов поясни, че след като бъдат извършени проверки на случаите, при които има разминаване на данните, ще бъдат преведени и средствата. Тази година те са в размер 19.50 лв./дка.

По схемата за необлагодетелстваните райони частични плащания ще се извършат от 1 до 10 януари, а последващи – в края на април, посочи Костов. По Натура субсидиите ще се преведат в средата на март догодина. Обвързаните плащания за плодове и зеленчуци, в това число и оранжерийни, средата на март. Помощите за протеинови култури също ще са през март, но в края на месеца.

img_0526Зелените директни плащания предстоят в последната десетдневка на април. Техният размер е 13.50 лв./дка.
През месец май догодина субсидии ще получат младите фермери, дребните производители, а също и стопаните на памук.

По повод разминаването на данните между оявените от производителите площи и самолетните снимки, Свилен Костов уточни, че вече ще се прилага новото правило на „жълтия картон“. То позволява разминаване на информация с до 10%, вместо с досегашните 3 и то без налагане на санкции. Ако обаче през следващата година отново има разминаване и то е по-голямо от 3%, следва заплащане на санкции със стара дата.

Leave a Comment