Инспектори от БАБХ тръгват на проверки преди Никулден

%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bdВ навечерието на Никулден и другите декемврийски празници Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще прави засилени проверки на ресторантьори, хотелиери и търговци. Това каза пред БТА д-р Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните“ в Агенцията.

От там призовават при съмнения за безопасността на храната или на нарушени нейни качествени характеристики, сигналите да се изпращат веднага на сайта на БАБХ или на горещия й телефон, за да може да се реагира много бързо.

„Ще извършваме много засилени проверки извън официалния контрол и извън заложените планови инспекции на обектите, на база направената оценка на риска. Практика в БАБХ е за тази цел всяка година да организираме предварителни срещи с бизнес операторите, на които отчитаме резултатите от предходния сезон и набелязваме новите мерки за недопускане на хранителни инциденти. Със започването на зимния туристически сезон започват и нашите засилени проверки“, казва експертът.

БАБХ предвижда засилени проверки по време на поредицата декемврийски празници, като се започне от Никулден, последван от студентския празник на 8 декември, Коледните и Новогодишните празници.
За Никулден инспекторите смятат да проверяват не само търговците, но и производителите, всички развъдници и рибни борси.

За целта проверките ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). От ИАРА пък казват, че и тази година традиционно най-продаваната риба ще бъде дъговата пъстърва и шаранът.

Leave a Comment