КЗК образува производство срещу три млекопреработващи компании

13-06-04-05083_1Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу три млекопреработващи компании за евентуална нелоялна конкуренция, съобщава „Капитал“. Проучването е срещу „Рафтис милк“ – Сливен, „Сирма приста“ – София, „Чех – Йосиф Новосад“ – с. Соколово, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора.

Сигналът от „Активни потребители“

Повод за проверките е сигнал до КЗК от юли т.г., подаден от Българската национална асоциация „Активни потребители“. В него организацията посочва, че е провела сравнителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене по няколко показателя: водно съдържание, сол, мазнини, немлечни мазнини, белтък, зрялост и калций. Проверката е установила, че марките сирена от „Ипекс груп“ (сирене „Дъга“), „Сибила 2000“ („Здравец“), „Сирма приста“ („Старопланинско“), „Лъки 2003“ ООД („Тракия“) и „СВА – Коме“ (сирене СВА) съдържат немлечни мазнини. От „Активни потребители“ определят това като имитация, която подлежи на санкции от Закона за защита на конкуренцията, и сигнализират комисията.
По принцип влагането на растителни мазнини в млечни продукти не подлежи на санкции, ако съставът е изписан коректно върху етикета на продукта. Но ако един продукт е обозначен като „сирене“, т.е. млечен, добавянето на немлечни съставки не е допустимо според специална наредба.

Констатации на Агенцията по храните

След получаване на сигнала от неправителствената асоциация КЗК е изискала информация и доказателства от Българската агенция за безопасност на храните и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София, става ясно от съобщението на сайта на регулатора. В отговора си двете институции посочват резултати от изпитания на проби от сирена, направени на 17 май 2016 г., като цитират и партидния номер на изследваните продукти.

Проверката на агенцията по храните установила наличие на немлечни мазнини в сирене СВА – произведено от „Чех – Йосиф Новосад“; „Старопланинско“ – на „Сирма приста“; „Тракия“ – дистрибутирано от „Лъки 2003“ и произведено от „Рафтис милк“, „Дъга“ – произведено от „Рафтис милк“. Сирене „Здравец“, доставено от „Сибила 2000“, съдържало само млечна мазнина, затова компанията не подлежи на допълнителна проверка. Агенцията по храните посочва също, че е издала актове за установяване на административни нарушения, предписания и наказателни постановления във връзка с установените нарушения.

След като се е запознала с резултатите от проверките, КЗК смята, че „се пораждат основателни съмнения за евентуално извършени нарушения по глава VІІ от ЗЗК – „Забрана за нелоялна конкуренция“, и започва проверка срещу трите млекопреработващи предприятия. Според комисията етикетирането на продукта като „сирене“ е „съществена за потребителите информация, която може да повлияе на техния избор при покупка и да се отрази на потребителското поведение във вреда на други конкуренти – производители на сирене“.

Leave a Comment