Ядем китайски и украински мед, маскиран като роден

%d0%bc%d0%b5%d0%b4Добивът на мед тази година е с около 30-40 на сто по-малко от миналогодишния, който беше 10 500 тона, обяви проф. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и „Обединен български пчеларски съюз“.

Обратно на очакванията обаче това не е довело до повишаване на изкупните цени, а по-скоро до тяхното падане – до 3-4 лева за килограм на едро.

Причината е масовият внос на мед от Китай и Украйна, който подбива цената. Тъй като в магазинната мрежа никъде не е обозначен мед с подобен произход, предполага се, че той се преопакова и се продава като български. Това по думите на проф. Михайлов е престъпна практика, която трябва да бъде преустановена.

Около две трети от производството на български мед е за износ, но той на практика не се реализира, защото недобросъвестни производители компрометират качеството на продукцията ни, посочи Симеон Тодоров, председател на Клуба на пчеларите в България.

Пчеларят от село Цар Самуил, Силистренско, гледа около 300 пчелни семейства, но модерните технологии, които използва, любовта му към пчелите и всеотдайния труд го правят производител на повече мед, отколкото имат колегите му с над 2000 пчелина.

Днес приключва приемът по новата Национална програма по пчеларство за 2017 г. Определеният бюджет е в размера на 4 579 020 лв.

За първи път по мярка А, кандидатите ще бъдат подпомагани за закупуване на дребен пчеларски инвентар. За този прием е определен бюджет от 359 139 лв.

Интензитетът на подпомагането за физически и юридически лица се запазва до нивата от предходния програмен период – 80% по мерки Б и Г и 70% от инвестираните средства в нови отводки и пчелни майки. Единствено за закупуване на нови кошери е определен различен интензитет – 50 на сто.

Важно за пчеларите, които ще кандидатстват за подпомагане по Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г., е изменението на срока за изпълнение на дейностите – от 1 август 2016 година до 31 юли 2017 година.

Leave a Comment