„Белите петна“ заемат 1.2 млн. дка, връщат ги в споразуменията

Свилен Костов

Свилен Костов

„Белите петна“ (земеделските земи, които нито се обработват от собствениците, нито се отдават под наем или аренда – б.р.) заемат 1 250 000 дка. Земеделското министерство обмисля да се откаже от промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети това лято, чрез които бе забранено сключване на споразумения между земеделските производители за ползване на „бели петна“, представляващи пасища и трайни насаждения. Това съобщи в Пловдив зам.-министър Свилен Костов по време на Шестия Национален Агро семинар на асоциацията за зърнопроизводителите.

Така по-малко от шест месец след обнародване на промените в закона, се разбра, че те са били въведени прибързано и недообмислено.

Още през септември някои животновъди се оплакаха от вредите, които им нанасят законовите промени. Зърнопроизводителите също се оказаха в невъзможност да ползват „бели петна“, които в регистрите са отбелязани като лавандула или ябълкова градина, но на практика са разорани чисти полета.

Причината, поради която министерството дава на заден ход, е тази, че собствениците на „белите петна“ не са предприели стъпки за промяна на начина на трайно ползване. Тоест, ако поземленото наследство им е възстановено като градина, а после тя е изкоренена, да впишат промените.

Има сключени споразумения за ползване на нивите в 3 300 землища, съобщи още зам.-министър Костов. Подписаните договори за наемане на земя обхващат 23 млн. дка.

По време на форума, в който участваха зърнопроизводители, зам.-министри и експерти, бе разгледан и следният казус: Какво се случва ако един или няколко стопани, участващи в доброволно споразумение, се откажат? Отговорът на Свилен Костов бе, че ако две трети от подписалите доброволното споразумение стоят зад него и обработват две трети от земята, то техните решения остават в сила, а несъгласните остават в реални граници.

 

Leave a Comment