Торовете на „Лебозол“ се усвояват като балсам от растенията

При неблагоприятен климат нашите продукти спасяват реколтата, при идеални условия повишават добивите с 10-15%

Хусейн АхриевХусейн Ахриев, управител на „Лебозол“, пред АгроПловдив

Кой беше най-актуалният продукт на „Лебозол“ през 2016 г., г-н Ахриев?

Всички продукти, произвеждани от „Лебозол“, са търсени. Въпросът, който ми задавате зависи от състоянието на посевите. Разбира се, винаги течният тор Аминозол ще бъде актуален, защото този продукт освобождава енергията на самото растение, която му е необходима, за да се развива. Тоест, когато растението само произвежда аминокиселини, губи огромно количество енергия. Когато ние му предоставяме Аминозол, то използва своята енергия вече не за образуване на аминокиселини, а за растежа си. Това е основната функция на този уникален течен тор.

Дали Аминозолът е универсален тор, който може да се използва за всяка култура?

Абсолютно! Универсален и необходим продукт. Особено в сегашната ситуация на климатични проблеми, които все повече и повече се проявяват, този продукт се явява като най-добър помощник за земеделеца.

Продуктът е необходим при стресова ситуация, казвате. В такъв случай ако имаме оптимална като природни условия година, Аминозолът необходим ли е?

Във всяка ситуация той действа благотворно на растенията и оправдава средствата, похарчени за него. Когато климатичните условия са превъзходни, използването му се отплаща с богата реколта. Разбира се, „Лебозол“ предлага много други продукти – специални миксове с уникални комбинации от химични елементи, приготвени по начин, който позволява на растенията да ги усвоят до 90%. Това, което фермерите ще дадат на културите, които отглеждат, няма да бъде отмито нито от валежи, нито от суша. Това е всъщност едно от най-ценните качества на торовете на „Лебозол“ – те се усвояват, те действат! Това се дължи на успешните формули, които позволяват абсорбацията им. Растенията се хранят с тях лесно и без загуба на енергия. Продуктите ни са направени по начин, който гарантира както хранителната им стойност, така и поносимостта им от растенията. Второто е особено важно, тъй като земеделските култури трудно се справят с тежки и поднесени в неадаптивна форма хранителни вещества. А нашите продукти се усвояват като балсам.

Има ли сектор в земеделието, който все още не е наясно с ползите от листните торове?

Вече няма сектор, където не ни познават. Освен при житните и окопните култури, ние сме познати и на производителите на овощни, зеленчуци, етерично-маслени и дори на декоративни растения. Силни сме навсякъде. Аз винаги казвам, колкото и банално да звучи, че за растенията „Лебозол“ няма алтернатива на качественото хранене. Но това е истината. Защото ако човек разполага със сто години, за да даде най-доброто от себе си, растенията нямат това време. Всеки, дори и малък стрес, се отразява върху техните добиви и качествата им. А торовете не са паста за зъби, че да се сменят често, ако не ти харесат. Тук се харчат много пари, много енергия и нито фермерите, нито растенията трябва да бъдат лъгани с продукти. Този труд е свят, не бива.

С колко процента от-до се вдига добивът при употреба на вашите торове?

При най-добрата година, когато нищо не им трябва на растенията, употребата на нашите торове ще вдигне добивите с 10-15 процента. Но в лоши години имаме случаи, когато възраждаме цели ниви с безнадеждно умиращи култури. Помагаме на растения, които трудно поникват заради сушата, на други, които са убити от градушка, или са наводнени, измръзнали и т.н. Когато има такива стресове, ние сме насреща. Нашата цел е да помогнем. Преди това изпитваме всеки продукт и ако той не покаже желаните резултати, не го пускаме на пазара.

Единствено в Германия ли се произвеждат вашите продукти?

Само там. Нямаме изнесени производства и никога досега не сме си позволявали да разкрием заводи в други части на света. Целта е да можем да гарантираме качеството и да сме готови да се подпишем под това. Всичко идва от Германия, от завода на Лебозол и няма компромис с качеството.

 

Leave a Comment