Шест начина за съхранение на чесъна до пролетта

chesanОбикновено градинарите оставят за съхранение през зимата чесъна, засаден през пролетта, но и есенният може да бъде запазен, ако се изсуши веднага след изваждането му. Обикновено това се прави в добре проветрявано помещение. Чесънът винаги се суши с листата, за да може те да дозахранят главите с хранителни вещества. Процесът отнема между 3 и 5 дни, след което от изсушените глави се изрязват корените и листата, като се оставя малко „пънче”, пише Sinor.bg.

Съществуват 2 принципни метода за запазване на чесъна – на студено и на топло. При единия се осигурява по-висока влажност за сметка на температурата, а при другия – обратното. Ако и температурата, и влажността са високи, чесънът ще започне да плесенясва.

При студения метод той се съхранява при температури между 2 и 4 градуса по Целзий. Най-лесно тези условия могат да му се осигурят в хладилника и резултатите са прекрасни. Ако в помещение със стайна температура чесънът съхне, то в хладилника ще изглежда направо като пресен. Това е и най-добрият начин за съхраняване на чесъна, посаден през есента.

При топлия вариант чесънът се държи при температури между16 и 20 градуса по Целзий, прилаган обикновено при засадения през пролетта. Вариантите на тези 2 принципни начина са много и експерти предлагат 6 от тях.

1. Класическият метод е на плитка с до 20 глави, които се държат на хладно.

2. В кошница кутия или кашон на тъмно и прохладно място. Необходимо е периодично главите да се преглеждат, за да се отделят онези, които са тръгнали да се развалят.

3. В двоен чувал – най-напред се слагат в платнен чувал, който на свой ред се поставя в отворен полиетиленов. При този начин най-добре е чесънът да се съхранява в хладилника.

4. В стерилизиран цилиндричен съд. С два подварианта – покрит с пластмасов капак или с насипано вътре брашно, което да покрива главите чесън, но с не повече от 3 сантиметра. Брашното спира притока на въздух. Съдът може а се държи в хладилника или в мазето.

5. В мрежички или чорапогащи – в малки количества и най-добре в мазето или избата.

6. В сол. В кутия се сипват няколко сантиметра сол, полага се един ред чесън и отново се сипва сол. После втори ред глави и отново сол, докато се напълни кутията.

Има и други начини, като всички са насочени или към ограничаването на достъпа на въздух, или към предотвратяване на прорастването, коментират от електронното издание „Стопанство”. Всички начини, ограничаващи досег с въздуха, предпазват чесъна от изсъхване. За предотвратяване на прорастването е нужно главите чесън да бъдат добре изсушени, като корените могат да бъдат изгорени.

Leave a Comment