Гроздето поскъпва, цитрусите поевтиняват

p8080886-crop-1-2В началото на месец декември пазарът на храни остава спокоен, като се запазват тенденциите от предходните седмици на стабилни цени на повечето хранителните стоки. При плодовете и зеленчуците се наблюдават сезонните ценови колебания, характерни за края на есента, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Седмичните колебания при цените на по-голяма част от основните хранителни стоки се движат в диапазона ±1,5 – 2%. През седмицата е отчетен слаб ръст от 1,5–2,5% (4 – 8 ст./кг) на цената на лещата. Запазва се наблюдаваната от предходната седмица слаба възходяща тенденция при цената на яйцата. Цените на млечните произведения и месото и месните произведения също остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от ±2-3%.

При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават типичните сезонни колебания. От наблюдаваните плодове поскъпване на седмична база в диапазона 4 – 6% има гроздето от внос.

През последните седмици на ноември и в началото на декември се наблюдава увеличаване на предлаганите количества цитрусови плодове, а цените им започват плавно да падат.

През седмицата е отчетен спад на цената на портокалите с около 2 – 6%. През втората половина на седмицата има засилваща се низходяща тенденция при движението на цената на мандарините и бананите.

При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица се наблюдават нормалните за сезона тенденции.
Покачване на цената на седмична база в диапазона с 4 – 9% има българските оранжерийни домати, краставиците (български и от внос) и зрелия кромид лук.

Спад на цените на седмична база с около 5 – 7% се наблюдава при доматите от внос, зелето и зелената салата. Цените на останалите зеленчуци, предмет на този анализ, се задържат около нивата от предходната седмица.

Наблюдаваният през ноември плавен, възходящ тренд при движението на индекса на тържищните цени се засилва в края на месеца. Увеличаването на стойностите на индекса са резултат от поскъпването основно на сезонните плодове е зеленчуци.
В края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.371 пункта, като повишението му спрямо началото на месеца е 6,7%

Leave a Comment