Мол под небето – патета, сандали и прасета

На пазар в Калояново с събота

„Айде госпожо, господине! Само четири лева са патетата – поотрасли, на 15 дни! Или търсите пилета? Ей тия се излюпиха на Гергьовден! Лев и двайсет са!“

пиленца за продан

Пиленца, излюпени на Гергьовден

Съботният пазар в Калояновое като центърът на света. Тревата на поляната се превива

разсади на зеленчуци

Разсадите са без цени

от чалга с озвучител. Друг е надул игрива  народна музика. Цвърчат кебапчета, пушек се вие над тях, разнася се и където и да мръднеш мирише на мръвка. Още в 10 часа сутринта търговци и клиенти са насядали по масите пред пластмасовите чинийки с кюфтета и шишета с бира. А жените продават.

На входа на огромното пазарище са се настанили продавачите на разсад. Изписали са сортовете върху етикети, но никой не е сложил картонче с цените. Пиперите вървят по 10 стотинки за корен, доматите – между 20 и 40.

По-надолу започва „молът“ под небето – сандали, кецове, джапанки. После – тениски, гащи,тържището в Калояново сутиени. След това въдици, сечива, газови котлони върху одеало на земята. И велосипеди – десетки лъскави и нови велосипеди.

В западния край са паркирали направо на поляната автомобили – повечето с ремаркета. В ремаркетата – кашони, а в тях патета и гъски. В решетъчни кафези

прасета в ремарке

Прасета за продан

писукат пилета в различни размери – от 5-дневни до 3-месечни ярки. За ярките продавачът искаше 8 лева, като направи уговорката, че за количество дава отстъпка 1 лев.

Голям пазарлък и оглед направи за прасе на три месеца и половина една селска жена. „Не ми обяснявай! Виждам! Абе разбирам от прасета!“, сряза клиентката продавача – смутен и услужлив ром. Накрая пазарлъкът стана за женско животно. Жената брои 115 лева, гушна прасето и го понесе нанякъде.

Leave a Comment