НАЗ със становище по подмярка 4.2

ed1yc1436431287На заседанието си на 9 декември се очаква комитетът за наблюдение на селската програма да приеме промените в наредбата за прилагане на подмярка 4.2, които да се внесат за одобрение и от Европейската комисия. Ако тези промени бъдат одобрени в срок, следващият прием по тази мярка ще бъде открит в средата на 2017 г.

Браншовите организации представиха позициите си, по които ще се оформи окончателният проект. От Националната асоциация на зърнопроизводителите представиха становището за промени, които да се приложат в следващите приеми на проекти в преработвателния бранш.

Зърнопроизводителите гласуват за намаляване на тавана на субсидиите за един кандидат от 3 милиона евро на 2 милиона, които да се ползват през целия програмен период до 2020 г., съобщава Синор.бг

Фермерите настояват и за прилагане на новия критерий за история на фирмите, така че европодпомагането да стигне до работещи и вече утвърдили се стопани или фирми.

Затова и те одобряват прилагането на нов критерий, по който да се дават допълнителни точки за кандидати, преработващи земеделски продукти най-малко от три години, които досега не са получавали финансова помощ по ПРСР или САПАРД.

От асоциацията припомнят и мрачната статистика с фалити на редица преработвателни предприятия, които са получили субсидии по мярката за преработка на селскостопански продукти на САПАРД или мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ от ПРСР 2007-2013 г. Основната причина за тяхното тежко състояние е липсата на суровини или пазари.

Тези данни предполагат извършване на задълбочен анализ от страна на министерството на земеделието върху създадените мощности и капацитети, върху устойчивото функциониране на потенциалните бенефициенти, който да послужи при разглеждането и одобрението на проекти на бъдещите кандидати за финансиране по подмярката.

Затова и от НАЗ настояват водещ фактор при оценяването на проектите да бъде доказване осигуряването на суровини за преработка и пазари за реализация.

Стимулирането на преработката на произведената в страната селскостопанска продукция би трябвало да бъде основна цел на подмярка 4.2, а производството й да се проследява с цел да се гарантира наличие на суровина. Така ще се намалят диспропорциите между приоритетните групи, което е видно от данните за първия прием, при който се установява, че 43% от одобрените фирми са новосъздадени. Идеята е да се повиши участието и достъпът на проекти на земеделски стопани – производители на суровини – до финансиране на инвестиции по подмярка 4.2.

От асоциацията настояват също и за изискването да има минимален средносписъчен брой на персонала от 5 души, за да се преодолее и проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка в селските райони. По този повод от асоциацията предлагат този критерий да бъде справедливо разграничен, като за кандидати-земеделски производители минималният брой бъде 5 души, а за преработвателните предприятия – 20.

Положителна е и позицията на зърнопроизводителите по критерия за насърчаване на износа – „Проекти, насърчаващи интеграцията на преработвателни предприятия с разширен достъп до пазари за произвежданата от тях продукция, включително експортна активност“.

Минималното изискване за процент на приходите за предходните две години следва да бъде диференцирано според размера на предприятията – малки, средни и големи, така че да се осигури съотносимост на условието.

НАЗ подкрепя критерия за стимулиране на износа на преработена продукция, като освен доказването на приходи за минал период, следва да се вземе под внимание и осигуреният външен пазар за следващите години.

НАЗ призовава с въвеждането на нови критерии, Управляващият орган да представи в конкретика разяснения по тяхното прилагане, за да могат кандидатите адекватно да подготвят проектите си и да се избегнат евентуални разнопосочни интерпретации.

Зърнопроизводителите напомнят, че селската програма е насочена към развитие на селските райони затова и земеделските производители трябва да бъдат стимулирани да създават добавена стойност към продукцията си.

Какви бонус точки ще бъдат заложени като промени на наредбата, според постигнатите споразумения между браншовите организации и останалите участници в работната група.

Проекти на кандидати, които извършват селскостопанска дейност или преработка на селскостопански продукти от най-малко три години и не са получавали финансова помощ по ПРСР за сходна дейност – по 5 точки за компании с пет души персонал – това са земеделските производители, преработващи собствена суровина. За преработвателите, изкупуващи продукция, минималния персонал да бъде между 5 и 20 души според големината на предприятието.

Проекти, насърчаващи интеграцията на преработвателни предприятия с разширен достъп до пазари за произвежданата от тях преработена продукция, включително експортна активност – за насърчаване на износа.

Осем бонус точки да се дават за кандидати-земеделски стопани минимум 2% от приходите на кандидата за предходните две календарни финансови години да са от износ

За кандидати-преработвателни предприятия, при които между 2 и 10% от приходите за предходните две финансови години са от износ – 8 точки. Десет точки да получават преработватели, при които между 10 и 25% от приходите на кандидата за предходните две финансови години са от износ

12 точки да се дават на преработватели с износ, съставляващ между 25 и 50% от приходите и 13 точки – при износ, надхвърлящ 50% от приходите.

Leave a Comment