Засадете моркови сега, за да получите ранна продукция

zasajdane-na-morkovi-1Градинарите от по-топлите райони на страната през декември могат да засеят моркови. При такава сеитба ще получите продукцията с един месец по-рано в сравнение с пролетно засяване.

Основните стъпки са:

– Почвата се обработва много добре.

– Оформят се гребени така, че да се получи висока леха.

– Лехата е с ширина 30-40 см, прокарват се 2 или 3 браздички.

– Засява се, като посевът се покрива с торопочвена смеска.

– Оросява се внимателно.

– Отгоре може да се покрие с пресят оборски тор или торф.

Ако сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови, е важно да знаете още няколко прости правила.

Засаждане В направените в почвата редове поръсвайте малко количество от семенцата, за да не бъдат после твърде гъсто разположени самите моркови. Това ще ви спести време на по-късен етап, защото в противен случай ще се наложи да ги разреждате. Разстоянието между редовете трябва да бъде около 15 сантиметра.

Плевене и разреждане След 2-3 седмици на редовно поливане, когато достатъчно пораснат и се различават всички издънки, внимателно отстранете плевелите между тях. Ако се налага, разредете и самите моркови.

Защита и подхранване Може да си осигурите добра реколта чрез съвместно отглеждане на различни култури. Морковите растат особено добре в почва, до която расте зелена салата. Благоприятен ефект върху тях оказват също така лукът и чесънът. Тяхната миризма отблъсква вредителите. Не засаждайте моркови отново на същото място, където са били миналата година.

 

Leave a Comment