ЕК забрани улова на калкан между 15 април и 15 юни догодина

imgp6236Европейската комисия забрани улова на калкан между 15 април и 15 юни догодина, определяйки квотите за Черно море за 2017 г. През този период няма да се допуска не само улова на този вид риба, но и прехвърлянето между корабите и продажбите, се казва в решението на Съвета.

България ще запази количествата си за 43,2 тона калкан и 8032,5 т цаца от миналата година. Румъния ще може да улови същото количество калкан и 3442,5 т цаца.

Популацията на калкана в Черно море продължава да се смята за застрашена заради нерегламентирания улов от крайбрежните държави, които не са членове на ЕС.

България и Румъния са единствените, които ще имат квоти. Те бяха определени без дебат от земеделските министри от ЕС в Брюксел днес.

Според научния комитет по рибарство на ЕС популацията на цаца в Черно море се експлоатира устойчиво и не е застрашена, но уловът на калкан все още е проблематичен, основно заради поведението на държавите, които не са членове на Съюза. Количествата са силно намалели, въпреки, че разрешения на България и Румъния улов е само 7%, по данни на Комисията за риболовството за Средиземноморието.

През 2016 г. е прието предложение за научно наблюдение, управление и контрол на улова на калкан в Черно море, но предстои то да бъде приложено.

В решението за определянето на тазгодишните квоти за Черно море се подчертава, че ситуацията е значително променена след завладяването на Крим от Русия, тъй като се появил още един риболовен флот – руският. Разместването на разпределението между черноморските държави и липсата на данни не позволява да се определи какви са били уловените през миналия сезон количества и да се направи научна оценка на състоянието на популацията. Научната експертиза е решаваща за определянето на количествата за България и Румъния. Решението за 2017 г. е основано върху данни от 2015 г. и затова повтаря квотите за 2016 г. за двете европейски държави.

Европейската комисия ще внесе поправки в отпуснатите квоти, ако се появят по-актуални данни за калкана, се казва в решението на земеделските министри.
Българската квота ще бъде преразпределена между българските риболовни съдове от Министерството на земеделието и храните след влизането в сила на регламента на 1 януари 2017 г.

В отделна декларация България и Румъния се задължават да не надвишават улова от последните 2 г. на бодливата черноморска акула, за да дадат възможност на учените да разберат защо популацията ѝ намалява.

Миналата година Европейската комисия поиска да бъде контролиран и улов от под 50 кг черноморска акула, който досега не се следеше. Тази година видът не е част от рибните квоти за Черно море.

Leave a Comment