Биопроизводители, преработватели и търговци трябва да подадат формуляр за дейността си

milen-3-610x407Аграрното министерство съобщи, че съгласно чл. 37, ал. 1 от Наредба № 1 от 7 февруари 2013 г. за прилагане на правилата на биологично производство на растения, животни и аквакултури, растителни, животински продукти от аквакултури и храни, тяхното етикетиране и контрола върху производството и етикетирането, Информационната база данни (Регистърът) на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин, се администрира и поддържа от отдел „Биологично растениевъдство и животновъдство“, към дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“.

Съгласно чл. 38 от Наредба № 1 от 2013 г. в едномесечен срок от сключване на договор за контрол и сертификация с контролиращо лице, производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни, представят информация за дейността си до Министерството на земеделието и храните чрез попълване на формуляр. Формулярът може да бъде попълнен и по електронен път. Министерството на земеделието и храните издава служебна бележка за вписване в регистъра на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни.
На основание чл. 23, ал. 2 преходния период към биологично производство започва да тече от датата на уведомлението по чл. 38 от Наредба № 1 от 2013 г.

С настоящето ви информираме, че за вписването и актуализирането на информацията в Регистъра на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин не се дължат административни такси.

Leave a Comment