Подем на агробизнеса в нови сектори показва Международната селскостопанска изложба в Пловдив

panair-agraНови сектори на агробизнеса ускоряват развитието си, показва Международна селскостопанска изложба, която ще се проведе от 22 до 26 февруари 2017 г. в Пловдив. Наред с традиционните шампиони по ръст, като производството на зърно и маслодайни култури, според статистиката подем отбелязват животновъдството, отглеждането на зеленчуци и памук.

Положителната тенденция се потвърждава и от повишеното предлагане на техника и оборудване за тези браншове на предстоящото изложение „Агра“. На него за първи път се представя компания за проектиране и изграждане на животновъдни ферми – нов сегмент в строителството у нас. Вносители от Гърция ще покажат комбайни за памук и модерни оранжерии.

Те са част от изложителите, дебютиращи на „Агра“. На нея се завръщат и фирми, които отсъстваха през последните две-три години.

Около 70% от участниците в предишното издание сега наемат по-големи площи за своите експозиции, което е знак, че се готвят да пуснат на пазара нови изделия и искат да ги презентират на най-големия форум на селското стопанство в Югоизточна Европа, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, организатор на проявата. За силния интерес към нея говори и фактът, че към момента фирмите са с 25% повече, а ангажираните площи – с 18%, в сравнение със същия период на миналата година, когато се подготвяше „Агра 2016“.

На предстоящата Международна селскостопанска изложба най-силно е присъствието на производители и дистрибутори на техника, сред които и най-големите български заводи. Предлага се широка гама машини – трактори, комбайни, плугове, култиватори, дискови брани, сеялки и други, от известни световни марки. Традиционни и нови сортове растения и породи животни, както и технологии за тяхното отглеждане, демонстрират научните институти от Селскостопанската академия. Място за изява намират също компании за инвентар и материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, екологични методи за обработка на земята, услуги и софтуер за селското стопанство, финансиране и мениджмънт на агробизнеса.

Браншовата панорама се допълва от Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“. Тя събира фирми и организации, ангажирани с производството на екопродукти и търговията с тях.

„Агра 2017” е част от третото издание на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм, организиран от Международен панаир Пловдив и включващ седем изложения. Повече са заявките за участие на български и чуждестранни фирми, предлагащи технологии и оборудване за винопроизводството и хранителната индустрия в изложбите „Винария 2017“ и „Фудтех 2017“. Голям е интересът към Града на виното и деликатесите, където избите презентират новите си колекции наред с изявени производители на храни. Уникалната платформа за съвместно представяне на алкохолни напитки и кулинарни специалитети привлича все повече изложители, а местата се запълват с бързи темпове.

„Агра”, „Винария” и „Фудтех” и „Хорека Пловдив“ отново се провеждат под егидата на Министерството на земеделието и храните.

Leave a Comment