Изплащат отстъпките за газьол на фермерите в края на седмицата

shumenci-masovo-pytuvat-do-varna-za-da-zarejdat-po-evtino-gorivo-354492В края на седмицата ще бъдат изплатени отстъпките за газьол на фермерите. В момента са обработени 6 716 заявители на помощ, като ставката е 0, 40 лв. за литър. До края на седмицата от агенция „Митници“ ще бъде получен бюджет за разплащане на 71 млн. лв., съобщи директорът на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов.

„Това беше една дълга и сложна процедура – първо се въвеждаха фактури във всички общински служби, след което НАП ги прегледа. На база на тези прегледи бяха одобрени и кандидатствалите“.

От тази година процесът по кандидатстване за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство” бе облекчен и заявленията се подаваха заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. Отпадна задължението за водене на дневник.

Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане се определя на базата на методика с разходни норми. Помощта се изплаща на земеделските стопани под формата на парични средства, а не както досега под формата на ваучери за гориво.

Leave a Comment