Бургас обяви най-добрите животновъди ‘2016 – Танчо Енев, Рейхан Алиосман и Пламен Димитров

Празникът бе уважен от кмета Димитър Николов, зам.-министър Свилен Костов, представители на национални браншови организации, депутати

img_0632Най-добрите животновъди за 2016 г. на област Бургас са говедовъдът Танчо Енев, овцевъдът Рейхан Алиосман и пчеларят д-р Пламен Димитров. Имената им бяха посочени от браншовите организации и общинските земеделски служби в областта и жури от Областния съвет по животновъдство и служители от БАБХ в Бургас ги избра. Победителите в Петия конкурс получиха статуетки с бик и други награди пред над сто колеги от животновъдния бранш и със специалното участие в церемонията на кмета на Бургас Димитър Николов, заместник-министъра на земеделието Свилен Костов, представители на аграрното министерство, областната управа на Бургас, БАБХ, председатели на национални браншови сдружения, депутати и други. Празникът се случи в зала „Компас“ на хотел „България“ в областния център. С него Областният съвет по животновъдство към Областната земеделска дирекция отбеляза и своята пета годишнина. Ако някъде в страната животновъди, държавна и местна власт са в приятелски и партньорски отношение, то това е в Бургас, се разбра на събитието.

Танчо Енев

Танчо Енев

 

Танчо Енев, най-добрият фермер говедовъд за тази година, има стопанство в Карнобат със 159 млечни крави, порода Холщайн, и 2 450 дка пасища. Влязъл е в професията още през 1996 г. и през годините е успял да се възползва от европейските програми САПАРД и ПРСР, за да увеличи животните и да превърне фермата си в удобно и модерно оборудвано предприятие с помощта на „Аргитоп“. Впрочем четирима от 5-те наградени в годините бургаски животновъди са напреднали в занаята си с помощта на „Агритоп“, стана ясно на церемонията. Стопанството на Енев вече разполага с добре оборудвана доилна зала с ремарке за оборски топ, с площадка за съхранение и извеждане на тора, със система за управление на стадото и за електронно отчитане на млякото. Преди дни животновъдът е входирал проект по мярка 4.1 за дооборудване с млечно такси за теленцата и за създаване на хранителна и торова пътека. Танчо Енев е член и на наскоро създадена група „Карнобатско мляко“.

Той има намерение да отглежда и месодайни породи говеда, а също така и да направи млеко и месопреработвателно предприятие с проект по мярка 4.2, който тепърва ще се разработва и входира.

Призьорът говедовъд бе поздравен лично от кмета на Бургас Димитър Николов и получи подаръци от „Агритоп“ и Фондация „Америка за България“.

Рейхан Алиосман

Рейхан Алиосман

Овцевъдът Рейхан Алиосман от с. Каменяк, община Руен е само на 25 г. Отглежда 448 животни от синтетичната порода „Българска млечна овца“, които са под селекционен контрол. Средногодишната млечност в стадото е 146.1 литра. Фермерът притежава 350 дка пасища и 550 дка собствена земя.

Алиосман също не пренебрегва шансовете за възход, които дава Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Благодарение на европейското финансиране той е оборудвал доилна зала, закупил е земеделска техника, а също така има одобрен проект по мярка 4.2 за създаване на мандра. Младежът смята още за доброто на всички в общината да подготви и проекти по мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“, по която кандидатстват най-вече религиозните общности у нас.

Фермерът получи наградата си от зам.-министър Свилен Костов.

Пламен Димитров

Пламен Димитров

 

Професионалната биография на обявения за най-добър пчелар на Бургаска област д-р Пламен Димитров от с. Вълчин, община Карнобат, се оказа поразително интересна. Преди години той е заминал за САЩ, за да работи при пчелар в щата Уисконсин и да се учи на печеливш занаят от него. Не е пропуснал да се занимава и с направата на кошери в дърводелски цех в щата Флорида. В Полша е продължил да се образова в сферата на фината дейност изкуствено осеменяване на пчели майки и е един от малцината специалисти в тази област у нас.

Д-р Димитров има 235 кошера в четири пчелина. Стопанството му е биосертифицирано и регистрирано за директни продажби по Наредба 26. Към него има оборудван и дърводелски цех за направата на пчеларски инвентар. Той също е кандидатствал по САПАРД и ПРСР. Член е и на пчеларска организация, чиято регистрация предстои.

Пчеларят получи статуетката с бик от зам.-областния управител Владимир Крумов.

Ирина и Николета Никови

Ирина и Николета Никови

В чест на юбилейните си 5 години Областният съвет по животновъдство награди с поощрителната награда „Жени в мъжки свят“ сестрите Ирина и Николета Никови, които отглеждат 250 бивола в община Камено.

Поощрителен приз „Градивни служители“ получи Държавното горско стопанство в село Кости, където отглеждат 130 странджански пчелни семейства.

 

Нетрадиционните отличия отидоха при забележителния Васил Морфов, който има диплома по маркетинг, издадена от английски университет. Морфов се е отказал да работи в Лондон, за да направи в село Бродилово ферма с около 130 месодайни говеда от породата Херефорд. 25-годишният ентусиаст иска да развие и туризма в Странджа. Участва също в сдружението „Лъвско сърце“, което организира триатлон с бягане, плуване и планинско колоездене. Той получи приза „Завръщане в бъдещето“.

Васил Морфов

Васил Морфов

Митко Николов

Митко Николов

Овцевъдът Митко Николов от Средец си тръгна с нетрадиционната награда „Фермер – съзидател“. Бившият служебен министър проф. Иван Станков каза при връчването на статуетката, че овцевъдът не е овчар, както и че говедовъдът не е кравар, защото това са звания.

 

Leave a Comment