Председателят на Сдружението на млекопроизводителите Танчо Колев ликвидира кравите си

Омръзна ми да се боря с вятърни мелници, родил съм се на грешното място в грешното време, казва прочутият животновъд
Танчо Колев

Танчо Колев

Танчо Колев от Стара Загора разпродава цялото си стадо с около 200 животни – крави, юници и телета, с крайното намерение да сложи точка на 26-годишната си биография на животновъд. Той е един от най-известните фермери – бивш военен, бунтар и човек, който следи изкъсо земеделската политика. Председател е на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите. Участва в Съвета по животновъдство към МЗХ и неведнъж е организирал протести.

Новината сред бранша, че Колев е обявил за продан животните, ни накара да потърсим информация от извора. Ето какво заяви пред АгроПловдив животновъдът:

Здравейте, г-н Колев! Вярно ли е, че разпродавате животните си?

Да.

А защо се отказвате от професията?

Защото в България направиха нотификация, която е убийство на българското животновъдство. Ясно е, че вече няма за какво да се борим. След като няма за какво да се борим, трябва да дам пример на всички. Нека аз да съм първият.

За коя нотификация говорите?

Нотификацията, заради която се изисква 4 тона мляко за крава под селекционен контрол, за да се получи по обвързаните плащания 480 лева за животно. А за млечна крава, която не е под селекция, се искат 3 тона и се дават 200 лева. Това значи, че дискриминацията е много голяма. При положение, че кравата е селекционирана, тонажът трябва да е някъде към 6-7 тона. Дребното и средно животновъдство в България, което прави кръстоски на Черно-шарено с Монбелиард, кръстоски с Джърсей, с Кафяво американско …, няма право да обяви кръстоските за селектирани. При овцете е различно. Синтетичната млечна популация обира абсолютно всички кръстоски – и с черноглаво, и с Лакон, и други, и потомството може да се води под селекционен контрол. И пак към обвързаните плащания за крави ще се върна с примера, че въпреки нуждата от крави за месо, субсидията за месодайните говеда е само 150 лева. Това е убийствена нотификация! Това е престъпление! След две години в България няма да има животновъдство, особено говедовъдство. А да не говорим за месодайно направление.

Да кажем, че размерът на субсидиите не е правилен. Но това достатъчна причина ли е да слагате кръст на професията? 

2017 година за млечното говедовъдство ще е нулева откъм субсидия. Защото през цялата следваща година животновъдите трябва да събират фактури – от 1 януари до 31 декември. А има и друг член, който казва, че онези животновъди, които не искат да водят счетоводство, могат да минат към облагане 60 към 40. Тоест 60% им се признават за разходи, 40% им се облагат.

Не е ли задължително всички да представят счетоводни документи?

Ние искахме да е така, но от министерството казаха, че ще може и с данъчна декларация. Ето вратичка за сивата икономика, която позволява животновъдите да продават млякото без фактури. Декларираш приходи от мляко примерно 1000 лева, махаш 60% разходи и 400 лева се облагат с данък. Физическите лица, които са по този закон, трябва да подадат данъчна декларация до 30 април 2018 г. Е, кога тогава ще се разпредели субсидията, която е за 2017 г.? Пълна нулева година!

Имате ли друга причина да се отказвате от кравите?

Тази година след ваксиниране срещу Заразния нодуларен дерматит млеконадоят спадна с 40 процента. Догодина пак ще ги ваксинират. Никой в министерството при толкова сигнали от моя страна не си направи труда да провери какъв е рискът при ваксинирането. Ние ще си развъждаме домашни любимци. Кравите няма да произвеждат достатъчно и ще работим на загуба. И все още не е направено изследване на ваксината в какво пречи и с какво помага.

Кравите не си ли възстановиха вече производството?

Те го възстановиха, ама знаете ли, че имаме 30-40% незаплодяемост. Има масово клане на крави. В кланицата при Войводиново се колят по 250 крави всяка седмица.

Вашите крави продавате ли ги или ги карате на кланица?

За пет дни откак съм пуснал обявата, че продавам крави, пет човека ми се обадиха да закупят по една крава. Като няма кой да купува, ще ги карам на кланица. Какво да правя? Всеки трябва да се спасява както може.

Наистина ли ще останете без нито едно животно? Или само ги намалявате?

Ще имам животни – няколко кучета, защото са ми домашни любимци. Може да оставя някоя крава, за да имаме вкъщи мляко.

С какво ще се занимавате оттук нататък?

С каквото повечето българи. Трябва с нищо да не се занимаваш, за да нямаш главоболие. Ще се напиша социално слаб …

От колко години сте животновъд?

От 1990 година. Но не мога да се боря вече с вятърни мелници. Животновъдството е проста работа, но не е за прости хора да създават правилата. Ще дойде времето, когато държавата ще строи ферми, ще ги зарежда с крави и ще търси кой да ги гледа. Ама няма да намери. Така прави в момента Русия.

Може да заминете за там?

Мога. Аз съм професионален животновъд – и управител, и бригадир, и ветеринар, но съм се родил на грешното място в грешното време.

Колко крави имате?

159 крави имам, а с телетата и юниците стават общ 200 глави добитък. Имам Черно-шарени и кръстоски. Моите крави могат да са под селекция. Допреди пет години бяха под селекционен контрол. След това, откак се явиха развъдните организации, се отказах. Защото те не водят никакъв отчет, само взимат пари. Отвън се внася семенна течност, която дава 80% мъжки телета. Мина времето, когато в Сливен имахме бици и не само там. Днес нямаме никаква селекция, само на тетрадка я докарват. Каква е тази селекция щом искат 4 тона мляко?

Г-н Колев, казвате, че да си животновъд е като да си Дон Кихот, а в същото време според анализатори вашият бранш получава най-високите субсидии, които покриват дори 100 процента от разходите ви. 

Ами ако е така защо не сме видели един зърнопроизводител да стане животновъд?

 

 

Leave a Comment