Мярка 4.2 ще се отвори през юни, а проектите ще се подават електронно

Очаква се ранкингът по мярка 4.1 да е готов през февруари

цех на "Фунгоробика"

„Това, което се случи с мярка 4.1, не бива да се повтаря за мярка 4.2 „Преработка/маркетинг за селскостопански продукти“. При мярка 4.1 кандидатите започнаха да подготвят строителни и други инженерни проекти в последния момент. Но този шанс няма да им бъде даден за мярка 4.2″, предупреждава Тихомир Тихолов, консултант и почетен председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски проекти.

Входирането по мярката за преработка се очаква да бъде електронно, а не на хартиен носител. Това означава, че няма да е възможно допълнително внасяне на документи след крайния срок на прием. Тоест, строителните разрешения трябва да са готови до отваряне на мярката. „Подготовката за мярка 4.2 е добре да стартира още отсега“, съветва Тихолов.

Мярката трябваше да бъде отворена за прием прeз февруари 2017 г. В момента обаче коментарите са, че тя ще стартира през юни. но и тази информация е предпоследна, уточни консултантът.

Тихолов допълни, че се очаква ранкингът по току-що приключилия прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ да е готов между средата и края на февруари догодина. В момента служители от областните дирекции на ДФ „Земеделие“ извършват проверки в стопанствата на кандидатите, за да се уверят, че инвестициите, за които се искат субсидии, не са направени. След това бизнесплановете ще бъдат изпратени в София за последващо разглеждане. Периодът на предстоящите коледни и новогодишни празници  до средата на януари ще е неефективен за администрацията, още повече, че и политическата обстановка демотивира работата на държавните експерти. „Все пак се надявам, че до края на февруари ще имаме първоначално класиране“, предположи Тихолов.

Leave a Comment