Внимание! Зимната нощенка излита и е много гладна

Зимната нощенка (Scotia/Agrotis segetum) – един от най-сериозните повсеместни вредители, вече се превърна в пеперуда и излита. Тя е изключително опасно насекомо, защото е всеядна. Поврежда около 147 вида културни и плевелни растения. При житните напада зимните посеви и многогодишните житни треви. При окопните растения – цвеклото, слънчогледа, фасула, зеленчуците, тютюна, царевицата и други. Зимната нощенка не подминава и фуражните и зърнено-бобовите култури – люцерна, детелина, фий, грах и други. Спрямо плевелите проявява предпочитания към лободата, паламидата, щира, овчарската торбичка, синапа, лютичето и други.

Младите гъсеници на зимната нощенка изгризват долния епидермис и паренхима на листата, а горният епидермис остава цял, като се образуват отделни прозорчета.

От трета възраст нататък гъсениците се хранят главно през нощта като изгризват кореновата шийка на младите растения, нагризват листата, които са близо до почвата или гризят подземните стебла. На лозята изгризват листата и пъпките.

Как изглежда

Възрастното насекомо (пеперудата) има землисто сиви до тъмнокафяви предни крила  с по едно светло петно по тях, което може да е кръгло, бъбрекообразно или клиновидно. Задните крила са по-светли с ясни жилки с реснички. Пипалата при женските са нишковидни, а при мъжките – гребеновидни.

При разперени крила пеперудата достига 35-40 мм.

Прясно снесените яйца са млечнобели, 2-3 дни по-късно почервеняват, а преди излюпването стават сиви до кафеви.

гъсеница на зимна нощенка

Гъсеницата на зимна нощенка се храни с листата и стъблата на растенията

Гъсеницата, която се нарича още сив червей, е неокосмена. Надлъжно през гърба ѝ минават 3 тъмнокафяви ивици. Сивата гъсеница има 8 чифта крака.

Какавидата е червено-кафява и стига до 22 мм дължина.

Поколения

Зимната нощенка развива две поколения годишно и зимува като гъсеница в землиста камера на дълбочина 10 до 25 см в земята.

В средата на  март гъсеницата се превръща в какавида и обикновено към средата на май вече излита като пеперуда от първо поколение. През деня се крие в сенките, а през нощта лети и се храни с нектар от цъфтящите растения. Копулира и снася яйца. Една женска пеперуда снася от 470 до 2200 яйца от долната страна на листата на групи. Използва листата както на плевелите, така и на културните растения. В зависимост от температурите, яйцата се излюпват от 6 до 17 дни. През деня гъсеничките се крият в почвата, а през нощта гризат растенията и ги повреждат. След един месец гъсениците какавидират в плитки землисти камери в земята, като какавидният период трае около 3 седмици.

Пеперудите от второ поколение летят през юли и август. Напълно развитите гъсеници от това поколение зимуват в почвата.

Как се унищожава

Щателната обработка на угарните полета е силно ефективна срещу зимната нощенка. Така се унищожават плевелите, с които гъсеницата се храни до появата на културните растения.

Нощенката има и естествени врагове, които се хранят с яйцата ѝ и могат да се закупят от агроаптеките.

Ако посевите са малко и са нападнати от нощенката, гъсениците може да се съберат ръчно и да се унищожат. Може да се използват и хранителни примамки, в които е поставена отрова. Примамките се правят с картофи, листа от зеле и други зеленчуци, с прясно окосени и ситно надробени плевели. След като се премесят с отрова, примамките се разхвърлят през 4 до 8 метра на купчинки.

 

 

Leave a Comment