Напусна ни Красимир Давчев, директорът на Пловдивската стокова борса

Красимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивска стокова борсаИзпълнителният директор на Пловдивската стокова борса Красимир Давчев внезапно почина, съобщиха негови близки. През месец май догодина той щеше да стане на 64, но не доживя.

Краси Давчев бе чест събеседник на АгроПловдив – изключително ерудиран в сферата на борсовата търговия и винаги готов да се отзове, когато имаме въпроси. Той пръв в страната инициира създаването на стокова борса още през 90-те години и благодарение на него Пловдивската се появи първа, по-късно се родиха Софийската и Русенската.

 

Един от най-интелигентните и умни мъже на Пловдив и страната, Краси Давчев имаше феноменална способност да помни цифри – цени на борсовите стоки отпреди години до вчера, количества продукция в бушели или тонове, годишното производство на земеделски култури в страната… Нямаше нужда от справки – всичко бе подредено в главата му. Мислеше толкова бързо, че слушателите имаха нужда от почивка, за да осмислят казаното.

В един от последните ни разговори, той сподели, шегувайки се, че като възпитаник на университет в Полша имал право да получи според тяхната система минимална сума като добавка към българската си пенсия, когато дойде времето да се пенсионира. Случайно го беше разбрал от свой приятел и му беше приятно не заради парите, а заради удоволствието да почувстваш социалните жестове, макар и на друга държава. Възпитаник е на Пловдивската английска гимназия.

Краси бе пионер и в създаването на електронна борса. Бе положил доста усилия да накара зърнопроизводителите да търгуват на Пловдивската (вече преименувана като Национална) стокова борса. Но удари на камък заради всемогъщата сива икономика в страната.

От няколко години преподава като доц. Давчев маркетинг във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

АгроПловдив поднася искрените си съболезнования на семейството.

Мир на душата му!

Прочети още: Монография за маркетинговите злодеи издаде Красимир Давчев

 

 

Leave a Comment