Най-много българска пшеница се изнася за Испания, брашното ни отива в Гърция

Прогноза: Експортираме 4 млн. т пшеница през 2016/2017 г., 850 хил. остават за хляб, 656 хил. за животни, 350 хил за семена и 80 хил. за производство на етилов алкохол

склад за зърноИспания е най-големият пазар на експортно насочените количества българска пшеница към края на ноември т.г., а Гърция е изкупила почти цялото брашно, което сме изнесли. Това показват данните на Ситуационно-перспективния анализ на пшеница, ечемик и рапица, публикуван на страницата на МЗХ.

Около 80% от целия експорт на пшеница за периода юли – септември 2016 г. представлява изпращания за държави-членки на ЕС – общо 1 620,9 хил. тона. От тях към Испания са изпратени 679,7 хил. тона, към Румъния 372,6 хил. тона и към Италия 253,4 хил. тона. Износът за трети страни възлиза на 418,6 хил. тона, в т. ч. 126,5 хил. тона за Виетнам.

Износът на брашно за периода е в размер на 10,7 хил. тона, главно за Гърция – 9,8 хил. тона.

Спрямо предишната година експортът на пшеница е с 33,2% повече, а на брашно с 5,1% по-малко на годишна база.

Увеличението на изнесените количества пшеница се дължи от една страна на рекордното вътрешно предлагане, а от друга – на по-атрактивните цени при износ спрямо изкупните цени в страната. През първите пет месеца на 2016/17 пазарна 5 година изкупните цени на пшеница в България се движат с около 10% до 20% под регистрираните износни цени в черноморския регион. В стойностно изражение, износът на пшеница нараства по-слабо спрямо съответния период на миналата година – с 16,6%, до 306,3 млн. евро, поради понижение на средната експортна цена с около 13%.

 

При брашното също се наблюдава понижение на средната експортна цена – със 7% на годишна база, до 283 евро/тон.

Отчитайки рекордно високото предлагане в страната, общият износ на пшеница за маркетинговата 2016/2017 година се очаква да надхвърли съществено миналогодишния, като има потенциал да достигне около 4 млн. тона. Това би допринесло за свиване на преходните наличности в края на сезона до около 200 хил. тона, наполовина спрямо година по рано, се посочва в анализа.

Разпределение на пшеницата в страната

Употребата за семена за реколта `2017 се изчислява на около 310 хил. тона.

Отчитайки данните на НСИ за потреблението на хляб и тестени изделия от домакинствата и числеността на населението, потреблението на пшеница за брашно и хляб през пазарната 2016/17 година се прогнозира да се задържи около 850 хил. тона.

По разчети на дирекция „Животновъдство“ на МЗХ, употребата на пшеница за изхранване на животните през настоящата маркетинговата година се предвижда да възлезе на около 656 хил. тона – с 1,4% повече спрямо предходната година, поради очакваното увеличение на отглежданите животни и сравнително ниските цени на пшеницата.

През последните години се наблюдава значително увеличение на производството на етилов алкохол и спиртове в страната, което е благоприятствано от високото суровинно предлагане и по-ниските цени на зърнените култури. Въпреки това, употребата на пшеница за индустриални нужди остава сравнително ниска. Въз основа на прогнозни данни на Министерство на икономиката, според които производството на зърнен спирт през 2016 г. ще достигне около 69 млн. литра, употребата на пшеница за нуждите на индустрията през 2016/17 пазарна година се оценява на около 80 хил. тона.

Качество на зърното

Разпределението на пшеницата по групи е, както следва:

◊ първа група – 0,7%, при 2,3% за 2015 г.;

◊ втора група – 4,2%, при 8,4% за 2015 г.;

◊ втора Б група – 36,3%, при 24,3% за 2015 г.;

◊ трета група – 58,8%, при 65% за 2015 г.

Средните стойности за страната на основните показатели, по които се определя качествената характеристика на зърното от реколта ‘2016 са следните:

♦ съдържание на влага: 11,7% ± 0,8%, при 11,6% ± 0,9% за 2015 г.;

♦ хектолитрова маса: 77,2 kg/100 dm3 ± 3,0 kg/100 dm3, при 79,6 kg/100 dm3 ± 2,4 kg/100 dm3 за 2015 г.;

♦ добив на мокър глутен: 23,3% ± 3,9%, при 22,8% ± 3,5% за 2015 г.;

♦ отпускане на глутена: 8,4 мм ± 2,2 мм, при 8,0 мм ± 2,9 мм за 2015 г.;

♦ число на хлебопекарна сила: 50,9 усл. ед. ± 6,4 усл. ед., при 51,3 усл. ед. ± 8,2 усл. ед. за 2015 г.;

♦ съдържание на протеин: 11,7% с.в. ± 2,6% с.в., при 11,4% с.в. ± 1,3% с.в. за 2015 г.; 7

♦ число на падане: 376,7 сек. ± 49,5 сек., при 299,7 сек. ± 61,8 сек. за 2015 г.;

♦ Средната стойност на W e 152,1

Leave a Comment