Още огнища от Инфлуенца А по птиците в Пловдивско – в Раковски, Брезово и „Марица“

Снимка на Express.co.uk

Снимка на Express.co.uk

Вторични огнища на Инфлуенца А (грип) при домашни птици в животновъдни обекти са установени в още три птицеферми в Пловдивска област. В заповеди на директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев от 28 декември се вижда, че птичият грип е потвърден от референтна лаборатория за животновъдни обекти в селата Белозем – община Раковски, Пъдарско – община Брезово и в село Манолско Конаре – община „Марица“.

Наредено е областните ветеринарни власти да пристъпят към хуманно умъртвяване и унищожаване на птиците, така че да не се допусне разпространение на заразата.

Определена е и 3-километрова предпазна зона, която подлежи на завишен контрол от страна на държавните ветеринари. Тревожно е, че в рамките на охраняваната зона има много птицевъдни обекти – предимно ферми за патици. В село Трилистник има и три големи птицекомбината. Кланиците също ще бъдат стриктно проверявани, а в случай че в такъв обект се констатира наличие на заразени птици, всички останали ще бъдат унищожени.

Седмица по-рано от Агенцията по храните съобщиха за осем огнища на инфлуенца А в областите Видин, Пловдив, Ямбол и София-област. В Пловдивска област установените тогава огнища бяха в селата Скутаре и Маноле – при ферми за патици.  В Ямбол птичият грип е бил установен при диви птици. Във Видин са засегнати ферма в Ново село като първично огнище, а като вторични – две стопанства в самия областен център. Във Враца заболяването е констатирано при диви птици във ферма в самия град. В област София заразата е засегнала домашни птици „заден двор“ в село Доганово.

Щамът на Инфлуенца А може да зарази и хората с грип, който според ветеринарните власти преминава леко.

Leave a Comment