2017: Млечните животновъди ще получават помощ срещу фактури, за плодове и зеленчуци те не се изискват

Проектът на наредба за новите обвързани плащания задължава производителите на краве, биволско, овче и козе мляко да представят счетоводни документи. Това условие не стои в схемите за плодове и зеленчуци

кравиМинималните добиви плодове, зеленчуци и оранжерийни зеленчуци, изисквани за получаване на обвързано подпомагане през периода 2017-2020 г., отново ще се доказват с измислени документи като складови разписки, договори за покупко-продажба, кантарни бележки и други. За това алармира Красимир Кичуков от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

В края на юли 2016 г., когато се обсъждаха промените в наредбата (№3) за обвързана подкрепа от браншовите организации изрично са настояли тези плащания да се извършват само при представяне на счетоводни или осчетоводени вече документи като фактури и касови бонове. От министерството са приветствали предложението. Но то, уви, не е залегнало в проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2015 г., който е публикуван на страницата на МЗХ. Новата наредба запазва старите текстове от Наредба 3, в които се казва, че „Кандидатите по схемите по чл. 29, 30 и 31 (за плодове, зеленчуци и оранжерийни зеленчуци – б.р.) удостоверяват минимални добиви от заявените площи за заявената култура, като представят декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация.“

Какво се разбира под документи, става ясно в публикуваните инструкции от ДФ „Земеделие“ към производителите на плодове и зеленчуци, които трябва да представят формуляри за обвързаните плащания до 31 януари т.г. Там са изброени фактурa за изкупена продукция; фискален бон/касовa бележкa; складовa разписка; договор за покупко – продажба; приемо – предавателен протокол; кантарна бележка.

Не така стоят нещата при производителите на мляко. В проектонаредбата е посочено в променения чл. 27, че по схемите за обвързано подпомагане за млечни краси, биволи, овце и кози „документите, които доказват реализацията на продукцията от мляко са фактури, издадени от земеделския стопанин за доставки на първи изкупвачи на мляко и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато земеделският стопанин е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон; документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за доставки, издадени от първи изкупвачи на мляко, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в съответствие с чл.55е, т.2 от Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС; фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, за директни продажби на мляко и/ или млечни продукти от мляко“.

Тоест, може да се очаква, че от тази година пазарът на сурово мляко ще се изсветли. Пазарът на плодове и зеленчуци обаче отново ще остане на тъмно. Това без съмнение  ще намали помощта за професионалните земеделци, тъй като те ще трябва да делят бюджета по схемите с производители, които не осчетоводяват приходите си и съответно не плащат данък върху доходите или печалбата в коректния размер.

Прочети още: Нови условия от 2017 г. за обвързани плащания при млечни и месодайни крави (Проект)

Нови условия от 2017 г. за обвързани плащания при овце и кози (Проект)

 

 

Leave a Comment