Данъчни декларации, подадени електронно до 31 март, намалят налога с 5%

НАП в ПловдивВ ТД на НАП Пловдив първата декларация в данъчната кампания за 2017 година е подадена сутринта на 1 януари по електронен път. Подадена е от физическо лице по чл. 50 от ЗДДФЛ, за деклариране на приходи от получен наем.

Общо седем декларации са подадени по електронен път в първите часове от стартирането на кампанията. Подателите им и всички други данъкоплатци, които подадат по електронен път до края на март, ще имат право да се възползват от 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лева, ако внесат целия размер в срок до 2 май 2017 г. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията.

Първата декларация подадена на гише в офиса на ул.“Скопие“ № 106 също е подадена от физическо лице, като е декларирало приходи за 2016 г. от трудови договори и получени наеми, а също така е подало и приложение 10 за ползване на данъчно облекчение за намалена трудоспособност.

Най-лесно и бързо формулярите на декларациите за облагане на доходите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в удобен за Вас офис на НАП.

От ТД на НАП Пловдив напомнят, че при подаване на декларации и документи, клиентите са длъжни да се легитимират с личен документ за самоличност, независимо от избрания офис на НАП. Задължително е те да са попълнили телефонен или мобилен номер за контакт и разбира се да са подписали подаваните документи.

Всички дължими данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на суми към бюджета се попълват само кода за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

 

Leave a Comment