Заразата от птичи грип вече в девет области

птичи грип, петли, кокошкиИнфлуенцата (птичият грип) порази вече девет области. Това са Видин, Враца, Монтана, София, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Ямбол и Стара Загора.  В област Пловдив огнищата са най-много и са в общините Раковски, Брезово, Първомай и „Марица“. Всички животни при които е установена инфлуенцата, са патици, отглеждани за черен дроб. Само в Ямбол и в Пазарджик болестта е установена при диви птици. В останалите области инфлуенцата е поразила птицевъдни стопанства и дворни птици.

За ограничаване на болестта от министерството на земеделието и храните изпратиха писмо до директорите на шестте държавни горски предприятия.

То гласи следното:

На 28.12.2016 г. в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) се проведе експертно заседание във връзка с появата и разпространението на болестта инфлуенца А по птиците – “птичи грип”. В заседанието участие взеха доц. Георги Костов – заместник-министър на земеделието и храните, д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), представители на МЗХ, Изпълнителна агенция по горите, ДП, Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Български ловно-рибарски съюз. По време на заседанието беше взето решение в срок до 06.01.2017 г. да се проведат съвещания на комисиите по ловно стопанство към държавните горски и ловни стопанства за запознаване с болестта инфлуенца А по птиците – „птичи грип”, както и с мерките за наблюдение и ограничаване на нейното разпространение.

В тази връзка е необходимо на тези съвещания да бъдат поканени задължително представителите на БАБХ на общинско ниво и всички ръководители на ловни сдружения в обхвата на дейност на съответното стопанство.

Предвид гореизложеното, прилагаме кратка информация за болестта инфлуенца А по птиците – „птичи грип”, която следва да бъде предоставена на ловните сдружения за разпространение сред техните членове, както и да бъдат запознати с нея всички служители на териториалните Ви поделения. Прилагаме и копие на заповед № РД 09-1024/29.12.2016 г. на министъра на земеделието и храните за сведение и изпълнение.

 

 

Leave a Comment