Затворници влизат в борбата срещу птичи грип, осигуряват Tamiflu на служители

Представители на птицевъдния бранш предлагат повторното заселване на обектите, в които е констатирана Инфлуенца, да е не по-рано от шест месеца

стопанство за патициЛица, лишени от свобода, ще бъдат включени в борбата срещу Инфлуенца по птиците (птичи грип), стана ясно от днешното заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидация на заболяването. Министерството на правосъдието е обещало съдействие за участието на затворници в убиването и разчистването на засегнатите стопанства.

Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26 и се намират в девет области в страната – Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол. Най-тежко е положението в област Пловдив заради концентрацията на десетки ферми за отглеждане на патици. В края на миналата година от Българската агенция по безопасност на храните предупредиха, че контретно в област Пловдив ще унищожават птиците на стопани, които са в радиус от 1 км от доказано огнище на Инфлуенца и които не са взели мерки за възпрепятстване на заразата с птичи грип.

С последните констатирани огнища, ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.

По решение на щаба служителите, които влизат в зона на огнище на Инфлуенца ще приемат противогрипното лекарство Tamiflu. Известно е, че този вирус на Инфлуенца, който върлува у нас може да заради и хора. Според БАБХ болестта минава леко, но могат да се получат усложнения, ако заразеният човек е бил болен в същото време и от друг вирус на грипа.

Представителите на МВР вече съдействат по време на ликвидиране на огнищата за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“.

По време на заседанието на щаба е обсъдено и евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

Със заповед от вчера, 3 януари, министърът на земеделието и храните забрани лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои провеждането на срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участието на официални ветеринарни лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

 

Leave a Comment