Заводът за разсади в Пловдив е затрупан от поръчки за жълт смил и бял равнец

За пръв път у нас маслодайната билка ще се отглежда в индустриални количества, зърнопроизводители също ще се пробват
Земеделците трябва внимателно да наблюдават растенията на полето, които уж са сухоустойчиви, но не съвсем, съветва агрономът Ради Радев
Ради Радев

Ради Радев

Отглеждането на жълт смил и бял равнец ще е хит през 2017 година. Това предвижда Ради Радев, който управлява производството на здрави и добре развити разсади в популярния завод в Пловдив. Миналата година от фирма „Полимекс-София“, която управлява завода, информираха, че маточината ще е на мода и това се потвърди.

Поръчките към предприятието за разсади от жълт смил от сорта Helichrysum italicum са започнали още от миналата година. Многогодишната диворастяща билка е позната у нас под името безсмъртниче, каменно цвете и други. В Европа са създадени сортове, които образуват по-голяма листна маса, необходима за производството на повече етерично масло. То е изключително лечебно, използва се както във фармацията и особено в хомеопатията, така и в козметиката. Изсушената надземна част пък служи за направата на билков чай.

„Тъй като за пръв път у нас жълтият смил ще се отглежда с индустриална цел, трябваше да направим сериозни проучвания за технологията за отглеждане на разсади. Освен това решихме да не рискуваме със семена на клиентите, тъй като не сме сигурни в техните качества. Обърнахме се към западноевропейски производители, откъдето ги закупуваме“, поясни Ради Радев.

Семената са смайващо дребни. В един грам те наброяват 12 хиляди. При засаждането отиват 3 хиляди броя разсади на декар. Един килограм семена струва 24 хиляди евро.

В Завода за разсади в Пловдив

В Завода за разсади в Пловдив

Вегетационният период от засяване на семето до израстването му като здрав, годен за засаждане разсад, е между 100 и 120 дни. Като цяло производителите бързат разсадът да е готов за засаждане през април, но принципно той може да се изнася на открито целогодишно. „Засаждането е пролетно и есенно, и нашият съвет към земеделците е да изберат варианта за есенно засаждане, тъй като тогава цената на разсада е с 30-40% по-ниска. Причината е ясна – разходите за отопление липсват“, посочи агрономът.

 

Проучванията на Ради Радев върху биологията на сорта Helichrysum italicum му дават основание да даде съвети на бъдещите производители. „Те знаят, че жълтият смил е сухоустойчив и се успокояват, че точно такава култура им трябва заради летните засушавания у нас. Някои от тях са зърнопроизводители от района на Добрич, решили да се спасят от сушата с отглеждането на смила. Вярно е, че е сухоустойчив, но това не значи, че вирее без влага. Билката масово се реколтира за производство на масло на островите Сардиния и Корсика, както и в средиземноморските държави. Нека да не пропускаме факта, че там атмосферната влажност е много висока и жълтият смил си осигурява необходимата влага именно от нея. Затова предупреждавам клиентите ни, че трябва все пак да подсигурят с вода растенията. В България нямаме опит в отглеждането на тази билка, затова производителите трябва да следят внимателно тази година физиологията на растенията на полето и да отговорят на нуждите им“, съветва Радев.

Поръчките на производство на разсад на жълт смил не са многобройни, но са за големи полета. Маслодайното растение ще се отглежда както в Добрич, така и по поречието на Тунджа и на Марица от Хасково на юг. Всъщност, полетата ще са в близост до рафинериите на етерични масла, откъдето явно имат поръчки за износ.

Заедно с жълтия смил, земеделците поръчват и разсадопроизводство на бял равнец, който също е обявен от преработвателите за култура, която ще изкупуват.

В Завода за разсади в Пловдив работят шест дипломирани агрономи. Той е върху 8 декара производствена оранжерийна площ, която е изцяло отоплена. В него в момента растат два милиона стръка разсади – различни зеленчуци, ягоди, билки. Работата в завода е целогодишна – 52/7 (седмици/дни). 

Прочети още: Заводът за разсади край Пловдив приложи световния опит и го подобри

Завод за разсади в Пловдив работи за над 300 производители на зеленчуци и цветя

Leave a Comment