В САЩ са изчислили: Дневната дажба на една млечна крава струва $4.11 (Репортажи от Америка)

Общи данни на цените на млякото и прогнозите на проф. Хюджънс
Проф. Майкъл Хюджънс

Проф. Майкъл Хюджънс

„В момента цената на суровото краве мляко в САЩ е $15/100 паунда ($15/45 кг или $0.33/кг). Средният фермер е на загуба и се надява през 2017 г. тя да се увеличи до 45 цента. Много от семейните ферми произвеждат сами царевицата и люцерната, а нивото на инвестиции в нови технологии и сгради е ниско. Животновъдите взимат кредити с надеждата ситуацията да се подобри.“ Така, представяйки общата икономическа картина, започна лекцията си проф. Майкъл Хюджънс∗, специалист по хранене на животните и преподавател в Илинойския университет.

Професорът съпостави изкупните цени на млякото в последните години. Докато през 2014 г. литър суровина е струвал средно по $0.56, то през 2009 г. е бил убийствено нисък – 0.12 цента.

Основен проблем на американските животновъди е свръхпроизводството на мляко. Именно затова кооперативите са се опитали да въведат квотна система, но не са успели. Така решението на проблема останало единствено в увеличаване на износа на млечни продукти.

„Тук, в САЩ, кооперативите вече са като по-големи преработватели. Те изкупуват 80 на сто от кравето мляко. Фермерите уж са собственици на кооперативите, но те не определят цената на млякото. Като всеки преработвател, кооперативът иска да купува евтино суровината, за да печели повече. А печалбата на кооперативите остава в техните бордове“, заяви проф. Хъджинс.

Лошата ситуация с цените на млякото в момента ще изхвърли доста от фермерите както в САЩ, така и в Европа и в Нова Зеландия, според него. Но има алтернативи. Например, ако цената на горивата се повиши, Средният Изток ще потребява повече млечни продукти. Ако Русия вдигне ембаргото, търговските обороти ще се увеличат, особено за Европа.

Други цени

Като цяло цената на млякото в САЩ не се определя на литър, а според съдържанието на протеини и на мазнини. Съдържанието на протеини обаче е по-важният показател.

Млечните мазнини се изкупуват за $2.38/паунд ($5.24/кг). Млечният протеин струва $2.74/паунд или $6.03/кг.

Проф. Майкъл Хюджънс даде пример с американска крава абсолютна рекордьорка, която за 365 дни е дала 33 932 литра мляко, в които е имало 966 кг млечни мазнини и 2 974 кг протеини.

крава рекордьорка на САЩ

Цената на една заплодена и бременна във втория месец юница е около $ 1 800, но разходите за отглеждането й до тази възраст и в това положение са по-високи.

Крава, дадена за клане, е около $ 1 200, а ако фермерът иска да я замени, трябва да плати 1 800, веднага съпостави с горната цифра проф. Хъджинс.

Мъжките телета (млечна порода), които са на възраст 2-3 седмици, струват $ 100, но ако фермерите ги хранят още 5-6 седмици, могат да ги продадат за 200. Преди години, когато все още не е имало достатъчно телета от месодайни породи, едно на възраст един ден се е купувало за $450.

Разходи за фураж

„Всеки фермер трябва да знае колко са му разходите за фураж“, обърна внимание преподавателят. Колко е разходът за производство на един литър мляко. Колко е хранителната стойност на 1 кг сухо вещество във фуража. Каква му е печалбата, след като извади от приходите от продажба на млякото разходите за фураж. Каква е ефективността на хранене в неговата ферма.

Изключително важен въпрос е колко килограма мляко дава кравата от всеки килограм сухо вещество във фуража.

Таблица за цените на фуражите в САЩ и стойността на паунд сухо вещество

Таблица за цените на фуражите в САЩ и стойността на паунд сухо вещество

Царевичният силаж в САЩ струва $30/тон търговска цена, люцерната е $200/тон, царевичното зърно $3/бушел (1 бушел е равен на 35.24 литра), памученото семе е $300/тон, царевичният глутен $125/тон, соевият шрот $350/тон, царевичното дестилирано зърно $150/тон. Американските учени са изчислили и колко цента струва един паунд сухо вещество във всеки един от фуражите.

Колко струва хранителната дажба на крава за ден

Колко струва хранителната дажба на крава за ден

Сметнали са, че като цяло фуражът излиза средно по $4.11 на крава за ден. Високопродуктивните обаче имат нужда от повече храна, затова разходите за храна при тях са $5.13 на ден за продуктивност от 45 литра мляко/ден.

В САЩ масово използват като груб фураж царевичния силаж, тъй като е най-евтин. (Всички силажи в държавата са инокулирани, за да се запазят сухото вещество и правилните бактерии, обърна внимание лекторът.) Силажът представлява 55% от менюто в храната на млечното животно.

Царевицата на зърно се използва най-често като флейка или смляна на пудра. За да се разтвори нишестето в зърното, то или се смила ситно, или се обработва на пара, или се смачква. Ако е на пудра, царевицата попада в долната част на стомаха, ако е на флейка се озовава горе.

Тежаща 600 кг крава, трябва да получи на ден 2% сухо вещество от фуражите или общо 12 кг. Те се съдържат например в 35 кг силаж. Високопродуктивните животни се нуждаят от 14 кг сухо вещество. За да остане живо едно черно-шарено говедо, то има нужда от 1.5 кг повече сухо вещество спрямо нуждите на животно от породата Джърси, обърна внимание проф. Хюджънс.

Правилно хранене

Ситно смляната царевица има по-висока хранителна стойност от смачканата, но съществуват два проблема пред фермера. Първият е, че ако зърното се мели фино, то се разпрашава. Вторият е, че когато влезе в стомаха, може да причини ацидоза. Нормалното pH в стомаха на кравата е 6-6.5. Ако падне под 5.5 следва ацидоза, която понижава млечната продукция. Съветът на д-р Хюджънс е да се намали фино смляната царевица и да се увеличи грубия фураж. Така животното ще дъвче повече, а слюнката ще разреди киселините в стомаха. Към храната трябва да се добави и около 200 гр сода за да се получи неутрално pH. Американските фермери непременно мелят сламата и люцерната на къси фракции, за да улеснят храносмилането.

Професорът с български фермери при фуражната база на Джон ДеВос

Професорът с българските фермери при фуражната база на Джон ДеВос

Известно е, че при приготвяне на царевичния силаж, до 40-ия ден ферментацията се е случила, но за да стане нишестето в нея в усвоима форма са необходими 4 месеца.

Силажирането на люцерната става за шест седмици. Няма нужда да се изчаква повече, защото по-добра няма да стане.

Хранене в сухостоен период

Една от най-разпространените диети за крави в сухостоен период разпределя храната в три части – 1/3 силаж, 1/3 слама и 1/3 концентриран фураж.

Бременните крави на 60 до 21 дни преди отелване трябва да се разделят на две групи. Необходимо е тези, с по-отдалечена дата от раждането, да получават дневно 13 кг сухо вещество, 4 кг слама и минерали.

21 дни преди отелване трябва да се поддържа нивото на калция. Дават им се минерали, никаква сол и повишено количество протеини, за да може коластрата да е с добро качество.

На сухостойните крави пред раждане се дават още дрожди – от 20 до 120 грама, гликол – 300-500 мл, който се впръсква в устата, срещу млечна треска (ако е необходимо) получават анионни соли като добавка.

Фуражният склад на кравефермите в Ню Мексико и Тексас изглеждат така

Фуражният склад на кравефермите в Ню Мексико и Тексас изглеждат така

Хранене при окуцяване

Окуцяването на кравите се получава от възпаление на копитото, което причинява болка. Тъканта загнива и животните не искат да се движат. В САЩ са установили, че стомашната ацидоза е един от основните фактори за окуцяването, заедно с фактора околна среда. Затова учените препоръчват като превенция срещу заболяването кравите да получават повече пшеничена слама. Тя се дъвче по-дълго и смилането й е по-бавно. Обратно на нея, концентрираният фураж увеличава млечната киселина в търбуха, вследствие на което токсините се предвижват към краката и животното започва да куца. Кравата се чувства добре, когато 40% от храната й е концентриран, а 60% – груб фураж. В най-продуктивните ферми на САЩ съотношението е 50 на 50.

Необходимо е, когато кравата отива към сухостоен период, копитата й да се режат. В американските ферми плащат по 13 до 18 долара за крава на професионален подрезвач.

Окуцяването като цяло е скъп проблем, тъй като животните нямат желание да ходят до храната и трябва да бъдат принуждавани. По-лесно заболяват от мастит и репродуктивни проблеми. Установено е, че окуцелите крави боледуват 2.6 пъти по-често от цистит.

∗ Лекциите на проф. Майкъл Хюджънс бяха част от обучителната програма „Лидери в земеделието“ на Фондация „Америка за България“, която се реализира през ноември 2016 г. в щатите Ню Мексико и Тексас с участието на български млечни животновъди. 

Публикациите от посещението в САЩ можете да прочете в рубриката „Млечните ферми на Америка“

Leave a Comment