В десетки ферми ще бракуват млякото заради непроходими за цистерни пътища

снягДесетки млечни ферми ще претърпят сериозни загуби заради непроходими пътища. В района на община Карнобат към обед подходът към селата в периферията бяха все още неразчистени от снега. „Вече втори ден не мога да предам млякото, а допустимият срок на съхранение е максимум два дни“, разказа пред АгроПловдив животновъд със 150 дойни крави, чието стопанство е в село Екзарх Антимово. Пътищата са необработени и млекоцистерните не могат да дойдат. В същата ситуация са и негови колеги от съседните села.

„Няма информация за бедстващи животновъди, но вероятно фермите с неизкупено мляко са десетки, ако не и стотици“, предположи изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов. Той посочи, че застрахователите не са включили риска от лоши климатични условия, така че загубите на животновъдите няма да бъдат компенсирани. „Колегите ще трябва да бракуват млякото, за съжаление. И то точно сега, когато цената е добра“, коментира съпричастно Михайлов. Понегови данни тя се движи между 60 и 78 ст. за литър.

„В района на община Първомай пътищата са почистени. Не е проблем дори за млековози от Смолян да пристигнат и да вдигнат млякото“, описа ситуацията Пенко Налбантов, чиято кравеферма е в село Поройна. Той предположи, че при отрицателните температури в цялата страна, неизвозеното мляко вероятно ще може да се съхрани повече дни. „В Сливенско и Карнобатско навяванията са по-големи заради вятъра. Дано по-бързо опесъчат пътищата“, пожела той.

Leave a Comment