Асоциация Биопродукти иска удължаване на срока за споразумения, касаещи трайни насаждения

земя, подготвено полеВ писмо до земеделския министър Десислава Танева Българска асоциация Биопродукти (БАБ) предлага допълнителен текст към промените за Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които бяха публикувани като проект на 9 декември 2016 г. на страницата на Министерството на земеделието и храните. Промените в закона ще върнат възможността на животновъдите да сключват споразумения за ползване на пасища, мери и ливади. От възможността за споразумения обаче през 2017 г. ще бъдат лишени земеделците.

Албена Симеонова

Албена Симеонова

Председателят на БАБ Албена Симеонова е написала становището относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи още на 14 декември миналата година. Днес то бе разпространено и към медиите. Ето какво гласи:

„Уважаема г-жо Танева,

Приветстваме Вашето предложение  за промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, поправящо едни преждевременно приети текстове в средата на годината, внесени от народните представители без предварителен дебат с браншовите организации  и оценка на въздействието му върху дейността на земеделските производители. С направените предложения до голяма степен ще се решат проблемите на земеделските производители – преди всичко на животновъдите, които са поели дългосрочни ангажименти по мерките за подпомагане на площ /м.214, м.10, м.11/.

Бихме искали обаче да отбележим, че при така разписаните текстове не се предвижда възможност за допълнително сключване на споразумения за масиви с трайни насаждения за стопанската 2016-2017 година. Това обрича фермерите, стопанисващи трайни насаждения и поели агроекологични ангажименти, които разчитат на споразуменията, на прекратяване на ангажиментите им през настоящата стопанска година. В тази връзка – връщането на възможността за сключване на споразумения в закона, но от следващата година, за тях вече ще е безвъзвратно закъсняло.

Не е необходимо да излагаме отново мотивите си за необходимостта от запазване на възможността за сключване на споразумения за трайни насаждения, които вече сме внасяли при Вас, и които очевидно са били отчетени при изработения проект за изменение на ЗСПЗЗ.

Молим на този етап към предложението да бъде добавен текст в преходните и заключителните разпоредби, по подобие на текста за прилагане на новия чл.37ж, който да дава възможност за извънредно удължаване на сроковете за сключване на споразумения и за трайни насаждения през стопанската година 2016/2017.

Това би могло да бъде:

  • . За стопанската 2016 – 2017 г. сроковете по чл. 37б и 37в се удължават с шест месеца единствено по отношение на трайни насаждения.

или подобен текст в същия дух, изработен от юристите на Министерство на земеделието и храните.

Това ще даде възможност на земеделските производители, стопанисващи трайни насаждения,  да подадат декларации по чл.37 б  до края на месец януари 2017г  /бихме искали да подчертаем, че през месец юли общинските служби отказваха да приемат декларации с посочено „да“ за включване на трайни насаждения в масиви по споразумения/, а през месец февруари да се сключат самите споразумения.

Така ще бъде цялостно и навременно решен проблема на всички земеделски производители, които са в риск от прекратяване на ангажименти по мерките на Програмата за развитие на селските райони.“

Leave a Comment