Девет производители на пипер ще получат награди

Над 95% от семената на пипера са от внос, заяви секретарят на Асоциация Български пипер преди Общото събрание в Хисаря

пипер капияНад 95% от семената, които използват българските производители на пипер са от внос. От тях пък над 70 на сто са произведени от три сръбски института. Това съобщи пред АгроПловдив секретарят на Асоциация Български пипер Георги Василев.

На предстоящото си Общо събрание на 19 януари в град Хисаря, област Пловдив, асоциацията ще излъчи за първи път най-добрите пиперопроизводители. „Критериите за избор са 20, гласувахме ги на предишното общо събрание. Единият от тях, разбира се, е добив от декар. Тук сме направили разграничение. При директните сортове за отличен добив се смятат 4 тона, а при хибридните – 7 тона. В групата на „най-добрите“ попаднаха 9 производители. Ние ги разделяме на „малки“, „средни“ и „големи“, като те стопанисват съответно до 50, от 50 до 150 и от 150 до 500 декара. Във всяка от трите категории ще има по трима победители“, разясни Георги Василев.

Той посочи още, че една от най-интересните точки в програмата на общото събрание ще е представяне на експерименти и опити. „През 2016 г. сме заложили 12 експеримента със семена, разсади, торове и т.н. В четвъртък (19 януари) ще отчетем резултатите“, обясни секретарят.

Програмата ще започне с пресконференция в хотел Galeri в 12:30 часа, след което ще продължи в професионална посока до 17:30 часа.

Георги Василев информира, че асоциацията очаква земеделският министър да бъде гост на събранието.

Leave a Comment