Агрион Финанс: Фермерите търсят алтернативи на традиционното кредитиране

На пазара вече се предлагат финансови продукти специално за агросектора, които се отпускат по опростена процедура

Агрион финансАгросекторът се превръща в притегателен център за финансиране както от банките, така и от специализираните компании за кредити. Търсенето на заеми за земеделие расте, сочи статистиката на БНБ. Данните към септември 2016 г. показват, че в сектор селско стопанство са отпуснати 1,79 млрд. лв. при 1,74 млрд. в началото на 2016 година.

Очаква се ръст на кредитите за земеделие тази година, потвърдиха и от водещото дружество за кредитиране и лизинг на фермери „Агрион Финанс”. От една страна това се дължи на общото оживление в бизнес средата, от друга на нуждата от осигуряване на самоучастие по европейски и инвестиционни проекти и не на последно място – на желанието за покупка на още земя и модернизиране на производството, казват експертите. Анализът на компанията за 2016 г. показва, че кредитите за земеделие най-често се теглят за увеличаване на стопанството с нови парцели, за модернизиране на производството, за покриване на спешни или текущи разходи или за рефинансиране на стари задължения.

Очакванията на компанията за пазара на земеделски кредити през 2017 г. са свързани и с пренасочване на интереса на фермерите към алтернативни финансиращи институции. Земеделците се оглеждат все по-често и към други варианти за осигуряване на средства на разумна цена. Голяма част от средните и по-дребни фермери нямат  достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Като цяло активността в земеделието се очаква да  остане висока, като нов двигател за инвестициите ще бъде и стартирането на редица проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони. Това ще накара фермерите да потърсят опции за дофинансиране на своите проекти и нови инвестиции.

„Агрион Финанс”  предлага три вида финансови продукти за фермери – универсален ипотечен заем, кредит за оборотни разходи и лизинг за покупка на земя. Всички започват от 10 000 лв. и нямат определен таван. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност за кредитите и до 100% за лизинга.. Това, на което компанията залага, е улеснената процедура за кандидатстване и усвояване и по-малкото документация . Данни от проучване, изготвено по поръчка на компанията  показват, че като цяло земеделският бизнес е оптимист за ситуацията си в момента. Над половината от анкетираните определят ситуацията в бизнеса им като „по-скоро добра”. 68% обаче казват, че са имали нужда от средства за финансирането му в последната година.

 

3 Comments

  1. Aleksandyr каза:

    Obadetese g-n Pitarsyn

  2. Ben каза:

    Здравейте,
    Аз съм д-р Бен Питърсън, частен заем кредитор, който дава живот на възможностите заеми. Има ли в някакъв вид на финансови затруднения? Има нужда от заем за консолидиране на дълг, в размер на 2% строителство, недвижими имоти заем, рефинансира, лична, търговска цел или за спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които се мисли за разширяване на бизнеса си жертва кредитиране на всички видове. Ако проявявате интерес, свържете се с нас днес, чрез (24hoursloanservices@gmail.com)

Leave a Comment