Мистериите на Пентагона в САЩ

Пентагон САЩНа 15 януари 1943 г. най-голямата административна сграда в света – Пентагонът, е завършена след едва 16 месеца строителни дейности. Те започват на 11 септември 1941 г. – паметна дата, която мистериозно ще се повтори в историята през 2001 г., когато САЩ бе атакуван от терористи и един от пленените от тях самолети удари сградата на американското военно министерство.

Пентагонът, наречен на геометричната форма на архитектурата, заема 2.4 кв. км площ, а разгърната му застроена площ е 117 000 кв. м. Главен архитект е норвежецът Джордж Бергстрьом, който после е бил заменен от съдружника му Дейвид Уитмър. Те са направили идейният проект от 17 до 22 юли 1941 г. Петте страни на огромната сграда са с еднакви дължини от по 281 метра. Сградата има пет надземни етажа и два под земята. Общата дължина на коридорите е 28 километра. Пентагонът е толкова огромен, че в него могат да работят 40 хиляди души.

Идеята за създаването на тази супер сграда се появил някъде към 1940 г. Към този момент Министерството на отбраната в САЩ било пръснато в 17 постройки из окръг Колумбия. Изглеждало нелогично – цялото военно командване щяло да е под един покрив, което е в противоречие с мерките за сигурност. Дори и мениджърите на Кока-Кола знаели, че не бива да пътуват в един самолет, възкликва руският сайт russian7.ru. Предградието на Вашингтон – Арлингтън, било избрано за издигане на Пентагона. Близо до него е знаменитото военно гробище.

Архитектурата е уникална – петте страни на сградата се пресичат под ъгъл от 108 градуса. Пентагонът има най-ергонометричната фигура. Военните, които работят там, могат да достигнат само за седем минути до всеки кабинет в зданието, още повече, че в него функционират 19 асансьора.

Нумеролозите изчисляват, че Пентагонът е бил построен точно за 491 дни (сборът е равен на пет), тъй като трябвало да се спази повтаряемостта на числото 5. Астролозите допълват, че строителството е започнало, когато планетата на войната Марс се е намирала в своя знак – Овен, и е приключило, когато Марс е била в екзалтацията (най-силната позиция) на Скорпион.

Извънредно любопитен е фактът, че когато на 11 септември 2011 г. (точно 60 години след старта на строителството) отвлечения самолет се забива в западната част на Пентагона, след пораженията не са открити никакви части от двигателя на летателното тяло. 125 служители на американското военно министерство загиват по време на атаката. Ремонтът на сградата приключва точно за една година.

 

Leave a Comment