По-висока издръжка за студентите от „Растителна защита“ и „Растениевъдство“

магистри в Аграрен университетС 6 до 28% се увеличават коефициентите за държавна издръжка за студенти от държавни висши училища, които се обучават в определени професионални и приоритетни професионални направления. Днес от Асоциацията на индустриалния капитал в България приветстваха одобрените на последното заседание на правителството изменения на постановление №328/2015 г.

Увеличават се държавната издръжка за приоритетните професионални направления „Растениевъдство“, „Растителна защита“, „Животновъдство“, „Педагогика“ и „Теория и управление на образованието“. Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/2017 учебна година.

Според проекта, базовият норматив за студент от „Растениевъдство“, „Растителна защита“ и „Животновъдство“ се увеличава с коефициент 4.30.

Най-голямото увеличение е за професионалните направления „Математика“, „Информатика и компютърни науки“, „Биологически науки“, „Химически науки“, „Физически науки“, „Науки за земята“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Машинно инженерство“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“, „Архитектура, строителство и геодезия“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“, „Химични технологии“, „Биотехнологии“, „Хранителни технологии“, „Горско стопанство“, „Общо инженерство“, „Материали и материалознание“.

 

Leave a Comment