Големият късмет на Бойко шахматиста

Бойко Борисов шахмат

Шахът – любимият спорт на експремиера
Снимка на Дневник

Бойко Борисов няма да е следващият премиер, най-вероятно. И ако си мислите, че в момента той се нуждае от утеха, със сигурност бъркате. Бойко сигурно ликува. На тези избори той успя да паркира самолета в толкова тясно невъзможен тунел, че останалите пилоти могат само да му свалят шапка.

Ако огледаме отвисоко ситуацията, ще видим, че ГЕРБ успя да постигне двойна победа. Първо, лидерът ѝ доказа, че е първа политическа сила. Че разполага все още с любовта на избирателите въпреки мизерията, въпреки протестите, въпреки самозапалванията, въпреки фалшивите бюлетини, въпреки подслушванията, въпреки Цветан Цветанов … въпреки цялата помия, в която страната къкри.

Изборите показаха, че Бойко Борисов е номер 1, а Сергей Станишев – номер 2.

Кой би предположил, че когато опозицията разполага с толкова козове, ще загуби играта? Но тя загуби, и това е факт. Станишев даде всичко от себе си, но за съжаление неговата партия има дълга биография – повече тъмна, по-малко светла. Освен това лидерът на БСП не е майстор в шахмата. Отлично играе, но не е топ шахматист.

Както в повечето спортове и игри, крайният резултат е важният. А от вчерашните избори към днешна дата нямаме още краен резултат. Защото все още е неясно кой ще управлява страната. Но пък може да се каже кой няма да я управлява.

От изказванията на политическите партии, които влизат в Парламента, може да се предположи, че това няма да е Бойко Борисов. И ето тук е втората победа на бившия премиер.

На капитанския мостик на този вехт кораб ще застане коалиция или програмно правителство на БСП и ДПС, а може би и на „Атака“. Корабът е технически изправен, но немодерен. Плува бавно, управлява се ръчно, световното море е пълно с подводните скали на кризата, екипажът е в перманентен бунт. Наоколо има буря, а коритото трябва да се ремонтира. Ситуацията е възможно най-лошата, в която може да се озове един амбициозен капитан.

Когато Бойко Борисов каза в едно от предизборните студия, че ще поздрави следващия премиер, който и да е той, беше искрен. Защото управлението на страната в ситуация на остра икономическа и социална криза, обграждана от дивия огън на протестите, е дяволски трудна работа. Когато Борисов каза, че следващият кабинет ще има самоубийствената мисия да управлява държавата, отново бе искрен.

Е, сега политическите ходове докараха националната история до прага на ново правителство, в което ГЕРБ няма да участва. Победителят е победен! Ура! ГЕРБ смъква държавата от раменете си и по този баир вече няма да пълзи като грешник, защото друг ще поеме товара. Победителят е свободен! Два пъти Ура!

 

Leave a Comment