Иван Тотев отстранен като кмет на Пловдив

Архивен кадър от празника на Пловдив, след като града бе избран за Културна столица на Европа през 2019 г.

Архивен кадър от празника на Пловдив, след като града бе избран за Културна столица на Европа през 2019 г.

Пловдив остана без кмет, след като тази вечер съдия Силвия Цанкова реши да приеме настояването на Софийска градска прокуратура Иван Тотев да бъде отстранен от поста си. Днес следобед съдията изслуша адвоката на Тотев Красимир Елдъров, както и мотивите на прокурорите, според които кметът може да повлияе на свидетелските показания на служители от общината. Все още не е разпитан един от най-важните свидетели – зам.-кметът Димитър Кацарски.

До решението на съдията се стигна, след като столичната прокуратура повдигна обвинение срещу Тотев за строителството на пловдивската зоологическа градина. Според обвинителите, той е ощетил общинския бюджет с един милион лева, които са постъпили по сметките на строителната компания „Запрянови 03“. В случая не е бил спазен и Законът за обществените поръчки, процедурата е била проведена преди да има идеен проект и количествено-стойността сметка на строителните дейности.

В съдийското решение се казва, че „служебното положение на Иван Тотев може да възпрепятства досъдебното производство, като се има предвид, че повечето свидетели са служители на общината. Въпреки че обвиняемият Иван Тотев е в отпуск, то той може да повлияе върху тях”, се аргументира съдия Цанкова.

Кметът е в отпуск до 15 февруари.

Определението е неокончателно и може да бъде обжалвано в Апелативния съд в Пловдив на 24 януари. Кметът на Тотев отказа коментар за отстраняването си, но адвокатът му заяви, че ще обжалва. Досъдебното производство не спира строителството на зоологическата градина, стана ясно в съда в Пловдив.

Leave a Comment