Проф. Белоречков: Краят на птичия грип засега не се вижда

Снимка на Express.co.uk

Снимка на Express.co.uk

„Краят на птичия грип засега не се вижда. Дано през март-април да си говорим за това, че заразата отшумява. Но в момента ситуацията е много тежка. Скоро Пловдивска област ще остане без патици. Било защото са поразени от инфлуенца или защото птиците са доживели да бъдат предадени на кланица като стока.“ Това коментира пред АгроПловдив председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков. 

От картата на България с отбелязани огнища на инфлуенцата се вижда, че област Пловдив заедно със старозагорската община Братя Даскалови са най-засегнати от високопатогенния вирус.

инфлуенца карта

 

Според проф. Белоречков заразата може да е пренесена от дивите птици, които живеят около бреговете на река Марица. „Марица не замръзна тази зима и проблемът с инфлуенцата не затихва в Пловдивско и Старозагорско. Дунав се вледени и заразата в селищата около реката изчезна“, сравни той.

Единствени предприятия за промишлено отглеждане на кокошки, които са засегнати от птичия грип, са в село Трилистник, община „Марица“, област Пловдив. В Северна България нито една ферма за патици не е поразена, докато в Южна властите непрекъснато умъртвяват болни птици.

Контактите на нашите птицевъди Унгария и Франция, където инфлуенцата е разпространена много по-сериозно, също са сред рисковите фактори.

Вчера ветеринарният екип за извънредни ситуации на Общността се срещна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, ръководството на Българска агенция по безопасност на храните и представители на птицевъдния бранш. Срещата се състоя в сградата на МЗХ, където екипът се запозна с епизоотичната обстановка в страната. Целта на посещението е да бъдем подпомогнати в борбата със заболяването, като се обмени опит с други страни с констатирани огнища на птичи грип.

Д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ представи актуалната обстановка и информира, че към момента са констатирани 63 огнища в 12 области на страната. „Общият брой засегнати животни е над 430 хиляди, като до утре се очаква всички птици в констатираните огнища да бъдат ликвидирани“, каза още тя.

От своя страна представителите на птицевъдния бранш заявиха, че държавата, в лицето Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните са предприели навременни и адекватни мерки, както на централно, така и на регионално ниво. Те допълниха, че е много важно да се предприемат превантивни мерки, защото повторната поява на болестта би била пагубна за бранша.

 

Leave a Comment