Училище в с. Кокошане става обор. Никой не помни името му

Снимка: Mapio.net

Снимка: Mapio.net

Училище в кърджалийското село Кокошане съвсем скоро ще се превърне в кравеферма. Местният животновъд Билгихан Джелил ще преустрои едноетажната сграда със 127 квадрата площ, които са достатъчни за оборно отглеждане на 19 крави. От инвестиционното предложение, което е одобрено от РИОСВ в Хасково, се разбира, че към обора ще има помещение за съхранение на млякото, стая за почивка, родилен бокс, склад за фураж и т.н. Дворът ще се превърне в място за разходката на кравите, а върху 40 кв.м. ще бъде разположена торовата площадка.

Полумасивната сграда на училището и дворът към нея – 1271 кв.м., са закупени от Джелил за 30 август 2016 г. за 7 600 лева. Продавач е била община Кърджали.

Нито кметът на село Кокошане, нито в община Кърджали успяха да си спомнят какво е било името на училището.

„В Кокошане имаме детска градина и училище, но и двете са празни и не се използват вече повече от 20 години“, обясни пред АгроПловдив кметът Енвер Дурмуш. „Оттук съм родом, но не помня как се казваше училището. Никой не помни.“ Дурмуш разказва, че в селото живеят към десет семейства и всяко гледа по малко добитък. Билгихан Джелил решил да събере кравите на роднините в един обор, за да може да кандидатства от тази година за европейските субсидии. „За първи път ще подаде документи“, уточни кметът.

„Е, някога в селото имаше много повече хора, затова са били направени детската градина и училището. Но някъде към 1989 г. хората се изселиха в Турция и двете сгради станаха ненужни. То при нас и в градовете не останаха хора, вие питате за Кокошане“, възкликна кметът.

 

Leave a Comment