Депутати се надпреварват с времето да поправят грешките в Закона за земите

Имаме право да внесем закона в пленарна зала 24 часа, след като сме го гласували в комисията, обясни проф. Светла Бъчварова

пасищеДнес на второ четене в аграрната комисия към парламента ще бъдат приети промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), които касаят сключване на споразумения за ползване на пасища, ливади и трайни насаждения. 

„Бързаме, защото не ни остава време“, обясни пред АгроПловдив депутатът проф. Светла Бъчварова. Въпреки че в програмата на парламента в периода 18-20 януари гласуването на измененията и допълненията на ЗСПЗЗ в пленарна зала не е включено, все пак има шанс преди разпускането на Народното събрание депутатите да приемат поправките.

„Имаме възможност 24 часа след окончателното заседание на земеделската комисия да вкараме в зала закона, така че той да бъде приет. Ще се възползваме и ще предложим включването му в дневния ред“, поясни проф. Бъчварова.

ЗСПЗЗ бе набързо променен през юли 2016 г. Поправките отнеха на животновъди и земеделци възможността да сключват споразумения за ползването на пасища и трайни насаждения, които са „бели петна“. За промените не бе взето становището на браншовите организации. Впоследствие стана ясно, че те са грешка. През декември 2016 г. земеделското министерство внесе проект на изменение и допълнение на закона, с който се възстановяваха възможностите на животновъдите да ползват пасища и ливади. Председателят на Българска асоциация Биопродукти Албена Симеоново отправи писмено предложение да се възстановят правата и за сключване на споразумения за трайни насаждения. Комисията по земеделие и храни в Народното събрание одобри предложението на био асоциацията на първо четене.

В законовите промени се предвижда за пасища, мери и ливади да се регламентира нова процедура за създаване на масиви за ползване. Окрупняването ще става по споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни селскостопански животни, които ползват пасища, мери и ливади под нормата за площ на една животинска единица. Споразумението ще се сключва и актуализира ежегодно до 20 декември за следващата календарна година. Заявленията за участие ще се подават до 31 октомври в общинската служба по земеделие по местонахождението на имотите. Споразумението ще се смята за правно основание по смисъла на Закона за подпомагане на земеделските производители, включително и по отношение на „белите петна“, когато е извършено плащане за тях.

Промените предвиждат имотите, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от техните собственици (т.н. „бели петна“), с изключение на тези от държавния и общинския поземлен фонд и имотите, които собствениците не желаят да включват в масиви за ползване, да се разпределят между ползвателите. За стопанската 2016-2017 г. предвидените срокове в новосъздадената разпоредба ще бъдат удължени с три месеца.

Leave a Comment