МС прие методика за ценообразуване на поливната вода

напоителен каналМинистерският съвет прие днес методика за определяне на цената на услугата „Доставяне на вода за напояване„.

Новата ценова политика прилага двукомпонентна тарифа с постоянно компонент – цена на обслужване, покриващ постоянните разходи по доставка на вода на база площ, и променлив компонент – цена на база измерени обеми вода.

С методиката ще се изчислява цена на водата, която да отговоря на изискванията на европейската Рамкова директива за водите. Тя ще се определя от разходи за водовземане, управление и регулиране на водите, разпределение, транспортиране и доставяне на вода за напояване до земеделските стопани. Методиката позволява да се прилагат общи правила и принципи за съгласуваност, прозрачност, устойчивост и финансова достъпност.

Разходите за поливна вода за ориз и за други земеделски култури са в три групи – ако водата се добива с помпа: от дълбочина до 50, до 100 и до 150 метра.

Другият тип разходи са свързани с доставка на вода под напор до желаната стойност на
налягане, съгласно изискването за тръбопроводната мрежа в земеделското стопанство. Те са в две категории: при нисък напор при налягане от 2 до 6 бара; при висок напор при налягане над 6 бара.

Доставчиците на поливна вода ще са търговски дружества с държавно участие и общини, в чийто капитал са включени хидромелиоративни обекти, както и сдружения за напояване.

Доставчиците на вода за напояване ежегодно до 30 ноември ще предоставят на министъра на земеделието и храните, в качеството му на контролиращ орган по изпълнението на дейностите по напояване на земеделските земи, информация за реалната цена на услугата през изминалия поливен сезон, както и прогнозна цена за следващия.

Информацията се представя в областните дирекции „Земеделие“.

Постъпилите предложения ще се разглеждат и анализират от комисия, определена със заповед на министъра на земеделието и храните. Ежегодно до 31 януари земеделският министър ще одобрява със заповед цените на водата за напояване за следващия поливен
сезон.

Leave a Comment