€15.37/семейство ще получават подвижните пчелари по мярка 10 на ПРСР

На едно местообитание ще могат да подредят от 25 до 50 кошера

пчеларят Гени ТитовПчеларите, а не земеделците, които отглеждат медоносни растения, ще получават подпомагане по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г., след като предлаганите промени в Наредба № 7 от 2015 г. влязат в сила. Проектът на Наредба за допълнение и изменение на Наредба 7 е публикуван за обсъждане в сайта на Министерството на земеделието и храните – виж ТУК.

Специално за пчеларите се добавя нова точка 8 в член 3, в която се изброяват подпомаганите направления. Точката е за „подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване.“

Размер на помощта

По направлението „Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване чрез преместване и разполагане на пчелни семейства“ предвидената помощ е в размер на 15.37 евро/пчелно семейство.

Къде трябва да са кошерите

„Прилагането на направлението се предоставя за пчелни семейства във временни пчелини, разположени в земеделска земя в зони Натура 2000, обявени със заповед на министъра на околната среда и водите, райони с природни или други ограничения, или земи с висока природна стойност.“ Този текст е добавен към чл.4 на Наредба 7.

Условия

За подпомагане по направлението се одобряват заявени пчелни семейства на земеделски стопани, които са собственици на регистриран/и съгласно изискванията на чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) пчелин/и, с най-малко 25 пчелни семейства, индивидуално идентифицирани в Интегрираната информационна система на БАБХ (ВетИС). В случай на съсобственост на заявени за подпомагане пчелни семейства земеделският стопанин предоставя със заявлението за подпомагане нотариално заверен документ, в който другият съсобственик изразява съгласието си кандидатът да получава подпомагане за всички заявени пчелни семейства.

Изисквания

Земеделските стопани, които кандидатстват за подпомагане, осигуряват сезонно преместване и разполагане на поне 25 пчелни семейства в периода 15 март-15 септември с цел извършване на паша на разстояние от минимум 3 км по въздух от постоянния пчелин, регистриран в БАБХ.

Земеделските стопани са длъжни да запазят броя на подпомаганите пчелни семейства до 80 % от първоначално одобрения брой през целия период на ангажимента;

Земеделските стопани, осигуряват ежегодно придвижване на заявените пчелни семейства във временни пчелини на минимум 2 местоположения, разположени на площи по чл. 4, ал.4.

Земеделските стопани спазват минимален непрекъснат период на престой от 3 седмици на заявените пчелни семейства във всеки временен пчелин.

Едно местоположения в годината на заявяване се ползва като се разполагат до 50 пчелни семейства от заявените.

Разстоянието между временните пчелини, собственост на земеделския стопанин, в които се разполагат пчелните семейства за изпълнение на дейността по чл.3 т.8 е минимум 500 м по въздух.

Временните пчелини трябва да са регистрирани посредством географски координати в интегрираната информационна система на БАБХ (ВетИС).“

 

 

 

1 Comment

  1. зс каза:

    ДЪРЖАВАТА НЕ ЖЕЛАЕ ДА БЪДАТ ПОДПОМАГАНИ ПЧЕЛАРИТЕ!!!!!Е каква е тая подигравка? АКО ПЧЕЛИНА МИ Е В НАТУРА 2000 И ИМАМ 3 ПАШИ АКАЦИЯ,ЛИПА И ЛИВАДА НЯМА ДА ПОЛУЧА СУБСИДИИ ЗАЩО? Какви са тия ограничения до 50 кошера та земеделците ги ограничават едва след 20 000дк КРАВАРИТЕ ДО 250 КРАВИ…..?Що за простотия нима слъчогледа ,овшните,нивите и останалата растителност няма нужда от опрашване?С какво те са допринесли повече от нас за равновесието ,благодеинствие то в природата, че те ще получават средства ,а ние не нима това не е дискриминация? Разходи за транспорт и охрана и.т.н имаме и ние Господа управляващи.

Leave a Comment