Хибридите царевица и слънчоглед на Пионер доказано увеличават приходите на фермерите (Част II)

На 23 януари 2017 г. в Пловдив ДюПон Пионер представи пред земеделци от Южна България продуктовата си гама хибриди от царевица и слънчоглед. Заедно с основните характеристики, продуктовият мениджър на компанията Иван Костадинов даде и препоръки както за избора на посевен материал спрямо условията, при които културите ще бъдат отглеждани, така и според предназначението на реколтата.

Прочети още: Хибридите царевица и слънчоглед на Пионер доказано увеличават приходите на фермерите (Част I)

Важно е да се спазват технологиите на отглеждане на културите

Иван Костадинов, продуктов мениджър на ДюПон Пионер, пред АгроПловдив

Иван Костадинов, продуктов мениджър на ДюПон ПионерКакви са съветите ви за слънчогледа?

Хибридите на Пионер са доста добре адаптирани за района на Южна България. На една част от други, конкурентни хибриди им трябва малко повече влага и по-ниски температури. А нашите хибриди благодарение на по-добрата си сухоустойчивост дават много добри и стабилни резултати, дори когато са отглеждани при неполивни условия. При пазарен дял на Пионер средно за страната около 48%, за района на Южна България ние имаме над 52-53%. Това се дължи на много доброто адаптиране на хибридите към по-сухите условия тук и добрата устойчивост на високи температури. Също така много характерно за всички хибриди е, че имат добра самопоносимост, добро самоопрашване. Затова не са нужни външни опрашители като пчели или други. Иначе, от нашите хибриди пчелите получават съвсем нормално количество прашец и нектар и те са добра паша.

Кои хибриди препоръчвате?

Бих предложил два хибрида. Единият е Р63LE113 – средноранен хибрид, който има малко по-къса вегетация и по-ранен цъфтеж отколкото Р64LE25. Миналата и по-миналата година в демоопити той даде много добри резултати, близки до Р64LE25. През 2016 г. го видяхме на масови площи и резултатите и добивите бяха доста високи. Хибридът Р63LE113 има 1.3% по-високо маслено съдържание от Р64LE25,  който е най-продаваният, най-популярен и най-познат хибрид на Пионер. Той се е наложил абсолютно, в цялата страна, включително и тук. Това се дължи на много добрата стабилност и изравненост на добива. Както при влага, така и при сухи условия, имаме изпълнена пита. Хибридът е стандарт и за белен слънчоглед, с високо маслено съдържание е. Няма пробив при синя китка и мана. Така че, в следващите няколко години съвсем спокойно ще може да се разчита на него за максимални добиви и по-скоро – за максимална печалба от декар.

Има ли някоя грешка, която ви се иска производителите ако може да не я допуснат и тази година?

Относно грешките при отглеждането на IMG_0800слънчогледа искам да обърна внимание на хербицид-толерантните технологии. Не бива да се смесват хербицидите. Много често се случва слънчогледи, толерантни на Експрес да се пръскат с Пулсар. И обратното – слънчогледи по Clearfield® технология да се третират с Експрес. Това се отразява негативно върху крайния резултат, ако изобщо се стигне до добив, защото в някои случаи се унищожават растенията. В други случаи те много силно се стресират и после трудно се възстановяват. Това са основните грешки, които се забелязват.

Съобщихте на срещата, че се срещат имитации на семената на Пионер. Как земеделците да разпознаят оригинала?

Така е. Някои се опитват отвреме навреме да имитират наши торби. Не са много чести явления, но е неприятно за фермерите и затова ги предупреждаваме да се пазят. Могат да се предпазят като разчитат на нашите дистрибутори, с които работят. Не бива да се подлъгват от изключително ниската цена, която е наполовина или още по-евтина.

Leave a Comment