НАП запечати 4 обекта в Пампорово и 2 във Велинград

Стоп запечатан обектЗаради нарушения ТД на НАП Пловдив запечати 4 обекта в курорта Пампорово и два във Велинград, съобщиха от приходната агенция. За три седмици от началото на годината пловдивската дирекция е извършила над 400 проверки в двата курорта. Те са се извършвали, както в светлата част на денонощието, така и в късните часове.

Контролът включва освен издаването на касови бележки за извършени продажби, така и отчетения до момента на проверката оборот от фискалните устройства. Проверява се също за сключени трудови договори на наетите лица и наличие на всички необходими документи за извършване на дейност на съответния  обект.

В акцията се използва и подходът на т.нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите отчетени по време на наблюдението се сравняват с минали периоди и при значима разлика, приходната агенция ще назначава ревизия.

Набляга се и на явното присъствие на данъчните чрез патрулиращи униформени екипи, които следят ежедневно за най-честите нарушения в курортите. Разлика в отчетения на фискално устройство оборот и  касова наличност или неиздаване на касови бележки за извършена услуга или продажба на стока е сред най-честите, констатирани от данъчните.

В Пампорово за трите седмици от стартирането на Кампанията са извършени 221 проверки, на двадесет и три от тях са констатирани нарушения.

Близки са резултатите и от кампанията във Велинград – 210 извършени проверки и 21 обекта с нарушения. В два от обектите са стартирани процедури по предварително изпълнение на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“.

По време на зимната кампания от НАП се изследва и имущественото състояние на физически лица собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти, допълват от приходната агенция.

„Политиката на НАП е насочена по-скоро в посока промяната на поведението на задължените лица, към доброволно изпълнение на данъчно-осигурителното законодателство, но при  липса на такава промяна органите на НАП  ще упражнят  всички правомощия  предоставени им от законите на страната“ коментира Христина Христозова – директор на дирекция „Контрол“ при ТД на НАП Пловдив.

Засиленото данъчно присъствие се приема спокойно от бизнеса в проверяваните курорти Пампорово и Велинград. От стартирането на кампанията Агенцията регистрира повишаване в отчетените обороти.

 

Leave a Comment